AKTUELNO

Istoričar Nemanja Starović smatra da su, uprkos nekim nesuglasicama, svi politički predstavnici u Prištini saglasni oko suprotstavljanja Srbiji i srpskom narodu.

Naime, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je da će podneti ostavku ili raspisati referendum, ako parlament ne potvrdi sporazum o pripajanju tri opštine juga centralne Srbije Prištini. Na to je reagovao Ramuš Haradinaj rekavši da ne zna šta je Tači mislio kada je najavio svoju ostavku, ali da, kako je rekao, prištinski ustav ne može polagati pravo na teritoriju druge zemlje.

Istoričar Nemanja Starović smatra da u Prištini postoje dva paralelna toka političke stvarnosti.

Foto: TvPink Printscreen

- Trenutno imamo dva paralelna toka političke stvarnosti u Prištini, a oba su jednako stvarna. Na jednom nivou imamo visok nivo saglasja svih političkih aktera u Prištini oko onoga što oni smatraju nacionalnim interesom, a to je, pre svega, suprotstavljanje interesima Srbije i srpskog naroda – ocenio je Starović i dodao:

- Taj koncenzus je stvaran. Na drugom planu imamo sukobe i podele, koje su bazirane na klanovskim podelama koje postoje u tom društvu, vezanim za organizovani criminal i sve ono što je nama dobro poznato – rekao je Starović.

Advokat Goran Petronijević komentarišući izjave Haradinaja i Tačija rekao je da sada rastu razlike u interesima Albanaca I njihovih sponzora.

- To može da bude njihova međusobna igra dobrog i lošeg policajca, to je već uobičajeno i viđeno. Isto tako, to može biti i jedna vrsta nesaglasja. Treba primetiti da sada na neki način rastu razlike u interesima kosovskih Albanaca i njihovih sponzora – ocenio je Petronijević.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, prištinskim političarima treba država koja nema ni proizvodni ni industrijski potencijal, već država koja će privređivati obavljanjem delatnosti kao i do sada.

- Te delatnosti su trgovina narkoticima, kriminal I organizovani kriminal, što predstavlja njihov najveći izvor prihoda. Očigledno je da Međunarodnoj zajednici to ne odgovara, iako se njihovi interesi delimično poklapaju, pogotovo Vašingtona, kada je u pitanju stvaranje velike Albanije – istakao je Petronijević.

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković smatra da je ponovni zahtev Prištine za ulazak u Interpol, sa aspekta lobiranja, na delu pojačavanje argumentacije.

Foto: TvPink Printscreen

- To je lobistička tehnika, gde vi što više zahteva iznosite, sve više problema napravite, da biste onda od nekih odustali, oko nekih se nagodili. Albanci svoju strategiju ne prave sami i ne prave je od juče. To je jedna ozbiljna aktivnost – naveo je Vuković.

Kako dodaje, Srbija je izložena stalnom pritisku, a u lobiranju se defanzivna strategija ne smatra dobrom.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Nemanja Starović

'