AKTUELNO

Komentator Politike Miroslav Lazanski izjavio je da je agresija NATO-a na Jugoslaviju otvorila put novom ruskom strateškom razmišljanju.

Izjava Vili Vimera, nemačkog političara, da je Kosovo američki poligon za ratove i nosač njihovi aviona je poznata, jer je on te stavove ima i ranije, kaže Lazanski za Novo jutro TV Pink.

- Vili Vimer je to govorio i u vreme agresije NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine. On je uvek imao te stavove, vrlo je konzistentan u mišljenju. To je jedno, a drugo je da se treba setiti da je NATO 1981. godine snimio film „Plavi krug na Kosovu“, koji govori da sukob istoka i zapada počinje na Kosovu – naveo je Lazanski i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- Sukob nije počeo, ali je agresija NATO-a na SRJ 1999. godine otvorila oči i razbudila stratege u Moskvi. Rusija se probudila upravo nakon te agresije, shvatili su da NATO pokušava da se proširi i da rešava sve svetske probleme silom – ocenio je Lazanski.

Kako dodaje, agresija NATO-a na Jugoslaviju je na neki način otvorila put novom ruskom strateškom razmišljanju.

- Tek posle tog događaja Rusi su spoznali da nema prijateljstva između njih i zapada, i da je ono što se desilo nama bila generalna proba za njih. Kosovo je izabrano kao teren jer je ono jedna vrsta strateškog pivota u ovom delu Evrope – naveo je Lazanski.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, NATO je 1995. godine vojnom intervencijom protiv Republike Srpske izašao iz svog mandata.

- NATO je stvoren kao odbrambeni vojni savez, a onda je pokušao da preuzme ulogu Plavih šlemova, da preuzmu ulogu vojnog policajca na celoj Zemlji, mimo svog prvobitnog statuta i prvobitnih zadataka – podsetio je Lazanski.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Miroslav Lazanski

'