AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je da će se mnogi iz regiona koji su se borili na strani Islamske države vratiti sa fronta Bliskog istoka i sa sobom doneti virus ekstremizma, koji je na području kakakv je Balkan više nego zapaljiv.

- Procenjuje se da je više od 300 boraca na strani ekstremista u Siriji sa Kosova i Metohije, što je, proporcionalno broju stanovnika, jedna od najvećih baza ekstremista u Evropi. Mnogi od njih će se vratiti sa fronta kući, i sa sobom će doneti virus ekstremizma, koji je na području kakav je Balkan više nego zapaljiv - rekao je Dačić na predstavljanju projekta nevladine organizacije „Crime Stoppers Global Solutions“.

On je napomenuo da su neka područja u našem regionu, a posebno KiM i BiH jedni od većih regrutnih centara za borce koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani Islamske države.

Dačić je u obraćanju napomenuo da Srbija zna da se suprotstavi ovakvim izazovima i da je spremna da svoja znanja, iskustvo i rad podeli sa partnerima u susedstvu, kao i sa velikim svetskim bezbednosnim službama.

- Svesni smo da samo zajedničkim radom možemo da izađemo na kraj sa zlom koje nam svima pođednako preti - rekao je Dačić.

Kako je rekao, upravo je područje Balkana bilo plodno tlo na kojem je početkom 90-tih godina, tokom rata u BiH, posejano seme islamskog ekstremizma, imajući u vidu činjenicu da se u tom ratu borilo blizu 7.000 stranih boraca, mahom veterana iz Avganistana.

- Neki od njih ostali su u regionu i posle sukoba, a sa njima je ostala i njihova neprihvatljiva i anticivilizacijska ideologija, pa su upravo odavde neki od uvezenih terorista učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj - kazao je Dačić.

Nevladina organizacija „Crime Stoppers Global Solutions“ danas je predstavila projekat u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala, čime je ozvaničila početak rada u Srbiji.

„Crime Stoppers Global Solutions“ će pomoći građanima Srbije u borbi protiv trgovine ljudima, terorizma, trgovine narkoticima, trgovine oružjem, kao i pranja novca.

Građani će moći da koriste digitalnu, odnosno mobilnu, aplikaciju koja će im omogućiti da se, u saradnji sa institucijama, bore protiv globalnog i prekograničnog kriminala i da na taj način igraju značajnu ulogu u obezbeđivanju lične sigurnosti i bezbednosti.

Dačić je istakao da će iskustvo i reputacija koju organizacija "Crime Stoppers Global Solutions" ima, pomoći Srbiji u izazovima sa kojima se suočava u borbi protiv prekograničkog kriminala.

- Uveren sam da će građani Srbije, ali i naše državne institucije, dobro prihvatiti koncept „krajm stopersa“, koji već duže od četiri decenije postoji u SAD i brojnim drugim zemljama i da će i ovaj projekat biti način da ostvarimo zajednički cilj, a to je bezbedna zajednica u kojoj je bavljenje kriminalom veliki i neisplativ rizik - naglasio je Dačić.

Ministar je napomenuo da je Srbija, koja je zbog svog geografskog položaja i istorijskog nasleđa vekovima važna za prekogranični kriminal svih vrsta, uvek na kapiji istoka i zapada, te da su zbog toga Srbija i Balkan tradicionalno frekventni koridori za ilegalnu trgovinu narkoticima, ljudima, oružjem i robom svake vrste.

Dačić je zaključio da je stabilnost Srbije nešto na čemu insistira vlada i da je to politika koju vodi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je, kako je naglasio, cilj da imamo razvijenu, modernu i uspešnu Srbiju, u kojoj će se njeni građani osećati bezbedno i spokojno.

U delegaciji „Crime Stoppers Global Solutions“ koja je prezentovala ciljeve ove organizacije učestvovali su osnivač organizacije Džim Fuda, menadžer „Globalne strategija“ Skat Sotejbir, savetnik direktora „Balkanske inicijative“ Olga Ravasi i Dru Hijat, posebni savetnik ove organizacije.

#Ivica Dačić

#Sirija

'