AKTUELNO

Tragična je činjenica da se u Crnoj Gori sprovodi diskriminacija srpskog naroda i da se ugrožavaju njegova osnovna prava, naveo je Linta u saopštenju.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta snažno je podržao zahteve Demokratskog fronta u borbi za prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

- Tragična je činjenica da se u Crnoj Gori sprovodi diskriminacija srpskog naroda i da se ugrožavaju njegova osnovna prava - naveo je Linta u saopštenju.

On je istakao da su Srbi u Crnoj Gori procentualno brojniji od Albanaca u Makedoniji koji imaju sva prava, kao i da su Albanci u Makedoniji konstitutivan narod i bez njih se ne može formirati vlast.

- Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakav status jer nisu niti manjina niti konstitutivan narod i ne mogu da učestvuju u vlasti. Takođe, srpskim jezikom govori najveći procenat građana Crne Gore ali on u Ustavu nije službeni, već se tretira kao jezik drugog reda - naveo je Linta.

On dodaje da to potvrđuje porazna činjenica da je srpski jezik u suštini izbačen iz osnovnih i srednjih škola, kao i iz nastavnih planova i programa.

Linta smatra da Srbi u Crnoj Gori treba da dobiju status konstitutivnog naroda, a srpski jezik treba da postane službeni jezik. Takođe, potrebno je da se obezbedi proporcionalno zapošljavanje Srba jer ih u državnoj upravi radi svega oko sedam odsto, a po popisu ih je trećina.

- Bez rešenja ustavnopravnog položaja Srba kao konstitutivnog naroda, Srbi teško mogu da Crnu Goru istinski dožive kao svoju državu - ocenio je Linta.

Pročitajte još: LINTA: Najnovija izjava hrvatske predsednice je nastavak proustaške politike

#Crna Gora

#Miodrag Linta

'