AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da politika Srbije treba da bude dijalog i kompromis, ali da ultimatume i ucene moramo čvrsto odbijemo.

- U tome moramo da bude jedinstveni i zbog toga me nerviraju istupi i stavovi koji narušavaju državno jedinstvo. To nije dobro – istakao je Dačić gostujući na Pinku.

Prema njegovim rečima, situacija je takva da smo mnogo daleko da dođe do bilo kakvog dogovora, ima paradoksalnu situaciju da evropske zemlje hrabre Haradinaja da ne ukida takse, dok se Americi žuri jer Tamp hoće jedan poen u spoljnoj politici.

Kako je dodao, daleko smo od toga da se krene sa nekim razgovorima.

- Mi imamo svoju plathormu. Parlament je utvrdio da dajemo Kosovu najviši stepen autonomije i to je naša zvanična pozicija – naveo je Dačić i dodao da svako treba da iznese predlog kako treba da izgleda kompromis.

- Naša polazna pozicija je Kosovo u okviru Srbije, a njihova polazna pozicija je Kosovo nezavisno. Šta su ideje za kompromis? Od autonomije u okviru Srbije nema ništa – rekao je Dačić.

Kako je naglasio, niko Kosovu nije zadao veći udarac od njega, za šta je dobio podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Vratili smo temu Kosova na dnevni red, u vreme Koštunice i Tadića ta tema je skinuta sa dnevnog rada – istakao je šef srpske diplomatije i dodao da ćemo ako neko napadne Srbe na severu Kosova morati vojno da ih branimo, a ne molebanom.

Osvrnuvši se na izjavu amabasadora SAD Kajla Skota da je Srbija na pogrešnoj strani istorije zbog odnosa prema Venecueli, Dačić je rekao da američki ambassador ne bi trebalo da ulazi u unutrašnje stvari jedne zemlje, jer je nama prioritet da razvijamo bilateralne odnose, a ne da raspravljamo o Venecueli.

- Albanci su u Prvom svetskom ratu podržavali tursku imperiju, a u Drugom svetskom ratu su bili na strani Hitlera. Šta mi da pričamo o pravoj strani, ali svako utvrđuje svoje interese - rekao je on.

Dačić dodaje da je Venecuela prijateljska zemlja koja je uvek glasala za Srbiju u međunarodnim organizacijama. - Da li bi bilo moralno da mi sada kažemo 'baš nas briga za Venecuelu'? Neka raspišu izbore - rekao je Dačić.

- Ako oni danas podržavaju Kosovo koje je nastalo na zločinu i na lažima, pitanje je da li su baš na pravoj stani istorije. Mi smo u Prvo i Drugom svetskom ratu bili na istoj strani, a onda su oni podržali one protiv kojih su ratovali – rekao je Dačić.

Podseća da je zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao da Priština podržala opozicionog političara Huana Gvaida, koji se proglasio prelaznim predsednikom Venecuele.

- Da li i Srbija treba da podrži Gvaida, koga je Priština podržala, pa da sutra dođemo u situaciju da Venecuela prizna Kosovo? Nećemo valjda da radimo protiv svojih interesa - zaključio je Dačić.

#Ivica Dačić

'