AKTUELNO

U Ambasadi Rusije u Beogradu obeležen je Dan branilaca otadžbine u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, patrijarha srpskog Irineja i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin rekao je da su Rusija i Srbija više puta morale da brane svoju nezavisnost i suverenitet i da je upravo to formiralo karakter našeg naroda.

- Imamo jake vojske, ali najvažnije rusko i srpsko oružje jeste hrabrost vojnika i oficira i snaga njihovog duha — to je aksiom - rekao je ambasador, istakavši da pripadnike oružanih snaga Rusije i Srbije spajaju aktuelni zadaci, kao i da se aktivno razvija vojna i vojno-tehnička saradnja dveju zemalja.

Ambasador Čepurin je ponovio da Rusija podržava neutralni status Srbije, ali i da podržava njene dobre odnose s drugim zemljama ukoliko to odgovara njenim interesima.

Foto: Beta

Što se tiče problema Kosova, Rusija se zalaže za mirno rešenje, uz poštovanje međunarodnog prava, istakao je Čepurin i izrazio uverenje da će Srbija imati dovoljno snage i strpljenja da izdrži iskušenje.

On se osvrnuo i na govor predsednika Rusije Vladimira Putina u Federalnoj skupštini Rusije od 20. februara, naglasivši da su njegova suština 12 nacionalnih projekata koji će za šest godina izvesti zemlju na apsolutno novi nivo.

Čepurin je, takođe, rekao da će na jesen biti obeleženo 75 godina oslobođenja Beograda, dodavši da je važno da se obnovi spomen-groblje oslobodilaca Beograda, na kojem počivaju borci Narodno-oslobodilačke armije Jugoslavije i Crvene armije. Ruski ambasador je nazdravio jačanju bratstva dvaju naroda i razvijanju saradnje oružanih snaga Srbije i Rusije.

Foto: Beta

Proslava Dana otadžbine, koju organizuju ambasador Čepurin i izaslanik odbrane pukovnik Andrej Sobakin, počela je intoniranjem ruske i srpske himne.

Veoma posećenom prijemu prisustvovali su i ministri, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i brojni ambasadori, pripadnici diplomatskog kora i predstavnici kulturnog i političkog života Srbije.

#Aleksandar Vučić

'