AKTUELNO

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da je uveren da neće doći do dogovora sa Prištinom oko rešenja kosovskog pitanja, ali da će se za to boriti svim srcem. Vučić je takođe dodao da će svim sredstvima boriti za mir, kao i da će mira biti sve dok neko ne bude napao i ubijao Srbe.

Vučić je rekao da verovatno neće biti nikakvog rešenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svetu koji su u stanju da preko svojih agencijskih mreža pokrenu šta hoće i unište svaki pokušaj razgovora i dogovora.

- Nisam optimista po pitanju dogovora, iako sam spreman da razgovaram sa Prištinom čim ukinu takse - kazao je predsednik Srbije i kazao je da je veoma uplašen što će ovaj problem ostati našoj deci.

- Sve ću da radim da ne bude tako. Izgubiću mnogo ugleda, jer znam da je to nepopularno, ali ću se boriti za dogovor - istakao je Vučić gostujući na Prvoj televiziji.

Vučić je kazao da je realno da ne dođe do dogovora i da će to biti njegova najveća greška. Predsednik Srbije je istakao da politički neće da pusti da ovaj problem ostane nerešen, ali da već zna da će biti po tom pitanju politički poražen.

Foto: Tanjug

- Boriću se svom snagom i srcem. Ali 99 odsto znam da neću uspeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda. Ne spadam u one koji žele da je sve naše, a ni u one koji su sve dali, već u one koji su odgovorni i koji je uspeo da vrati Kosovo na političku mapu sveta - rekao je Vučić, a na pitanje da li ima ideju o rešenju odgovorio je potvrdno i naglasio da će je predstaviti istog sekunda kada neko bude prihvatio, a to treba da urade pre svega Albanci. Njima je, kako je dodao predsednik, nešto od te ideje već rekao, a nešto nije.

Vučić je podsetio da se vidi kako su njegovi prethodnici i politički protivnici ranije štitili ustavni poredak, tako dobro, pa je kako kaže, 84 zemlje priznalo Kosovo, a u njegovo vreme svega devet, uz 13 koje su povukle priznanje Kosova.

Vučić se osvrnuo i na nedavnu posetu Minhenu i debatu sa Tačijem u kojoj je odneo poene jer je, kako je rekao, bio pripremljeniji od Tačija, a na to nisu reagovali ni politički protivnici ovde u Srbiji jer nisu imali ni kako, ni čime da reaguju.

- Zamrznuti konflikt više ne postoji, jer ga Albanci više neće, oni hoće da potpuno konsoliduju državu koju su stvorili 2008., nervozni su i donose neretko i pogrešne odluke, a to vide i Evropa i SAD te i one žure da se to reši, jer vide nervozu Albanaca i vide da bi to moglo da dovede do sukoba - objasnio je Vučić.

Foto: Tanjug

Vučić rizik preuzimam na sebe

Vučić, kada je u pitanju Kosovo, kaže da izgleda svi više znaju od njega.

- Kada sam imao debatu sa Tačijem, moji protivnici nisu mogli ništa da kažu, jer sam bio mnogo pripremljeniji od Tačija, mada njima Srbija nije na prvom mestu. Svako govori šta hoće - rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje kako bi trebalo rešiti pitanje Kosova?, rekao da niko ne zna odgovor na to pitanje i da svi znaju da ništa ne valja.

- Ja sam preuzeo odgovornost za taj posao, jer me je Vlada ovlastila. Znam da za bilo kakvo rešenja da ponudim u Srbiji, većinu nećemo dobiti - objasnio je Vučić.

Vučić ističe da rizik preuzimam na sebe i da to i radi.

-  Sa jedne strane da se suočim prvo sa kritikama, a onda pričamo o rešenju. Mi danas nemamo zamrznuti konflikt, jer Albanci ga neće, oni hoće puno rešavanje i konsolidaciju države koju su napravili. Odnos Srba i Alnbanaca je za nas ključni faktor. Evropa i Amerika žure ka rešenju jer vide nervozu Albanaca i boje se sukoba, a Srbija je rekla da nećemo dozvoliti napad na naše građane i želimo da izbegnemo sukobe - dodao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug

Društveni talog glasniji od odgovornih ljudi

Vučić je ocenio da srpsko društvo, niti javnost nisu polarizovani, već je reč o tezi koju "gura" deo medija i političara, pripadnika bivšeg režima.

- Uopšte se ne polarizujemo kao društvo. Da se polarizujemo, bilo bi pola pola. Pričam o stanju u društvu i volji naroda - rekao je Vučić i dodao da je „društveni talog“ uvek glasniji od poštenih, ozbiljnih i odgovornih ljudi.

Govoreći o nametnutoj polarizaciji, Vučić ocenjuje da postoji neka vrsta socijalnog okruženja u takozvanoj lažnoj eliti, inače "društvenom talogu", odnosno političara koji su je kreirali.

Reč je, dodaje Vučić, o onima koji su opljačkali Srbiju, koji su je razorili.

- Izgubili su mnoge privilegije u prethodnom periodu. Ne mogu da se naviknu da više nema para da kradu i da pljačkaju. Ja se ne libim da to kažem otvoreno - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da on za razliku od takvih političara nema pet kompanija, odnosno da nema nijednu, kao ni niko njegov.

- Oni su na četiri kompanije 500 miliona evra uzeli i još pričaju da su socijademokrate. Je l' vi razumete 500 miliona evra? A zamislite da sam ja uzeo 50.000 evra - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Nikada neću da da klečim za OLUJU ili KLEČAK

Vučić je istakao da nema nameru da kleči i izvinjava se za Oluju ili Klečku i da nije spreman da se izvinjava onima koji nisu zaslužili naše izvinjenje, samo da bi se nekome dodvoravao.

Vučić je na konstataciju da je Milojko Pantić iz Saveza za Srbiju tražio od njega da kleči i izvinjava se Kosovu, pojasnio da ovaj predstavnik opozicije traži da klekne i pred Hrvatima, Bošnjacima i Albancima.

- To neću učiniti, osim ukoliko to nije nasušna potreba našeg naroda. Ja da se izvinjavam onima koji nisu zaslužili našse izvinjenje, neću da radim da bi se dodvoravao Milojku Pantiću ili nekima sa zapada - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da vodi politiku u interesu Srbije i da se bori za Srbiju.

- Nije mi teško da molim nemačku kancelarku Angelu Merkel ili kineskog predsednika Si Đipinga za investicije. Moliću i klečaću za sve što je dobro za Srbiju, ali da klečim i izvinjavam se za Oluju ili Klečku ne pada mi na pamet - poručio je Vučić.

Vučić je kazao da predstavnici Saveza za Srbiju mogu da kleče i da se izvinjavaju, što su radili i ranije, pa nisu dobili ničije poštovanje.

- Ja nikada neću da unizim svoju zemlju i dozvolim da se ponižava naš narod - naglasio je Vučić.

Vučić: Kako da odbijem majku koja hoće da se slikam s detetom

Vučić je rekao da je tokom posete Intitutu za majku i dete, koja je izazvala kritike u javnosti, ispoštovao sve procedure i upitao kako je mogao da odbije majku, koja ga je zamolila da se slika sa njenim bolesnim detetom. Kako je primetio, još više bi ga napali da je odbio to i da nije hteo da se slika sa dečakom. - Ispoštovao sam sve što su mi rekli, obukao mantil, kaljače, stavio masku i mahao deci... To je toliko potresno i divno, ne samo videti tu decu, već i njihove majke, koje im pružaju ljubav. To je toliko potresno da morate da zaplačete i da ste od kamena... - rekao je Vučić. Vučić je ispričao da je Zlatanova majka izašla iz sobe, tokom obilaska, i zamolila ga da se slika sa njenim sinom, jer mu je to želja.- Ona nije imala masku, a ja sam imao na sebi sve što je potrebno. I kako da odbijem majku koja hoće da se slikam sa njenim detetom...?", upitao je predsednik i rekao da bi ga napali da je odbio da se slika, da bi i za to opet našli razloge. Vučić je zahvalio direktoru Insituta Radoju Simiću, što je o poseti i poštovanju procedura govorio na pošten način. - A, svako ko je pošten u zemlji je sendvičar, čim se ne slaže sa političarima koji predstavljaju društveni talog, a koji bi želeli da u taj talog i mulj uvedu sve pristojne ljude - rekao je Vučić. Govoreći o Insitutu, on je ponovio da je za tu ustanovu već izdvojeno 142 miliona dinara, a biće izdvojeno još 20 miliona evra za kompletnu rekonstrukciju, od krova do poda u prizemlju. - Sve ćemo obnoviti, naša deca će imati neuporedivo bolje mesto da se leče - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije čestitao je premijerki Ani Brnabić i njenoj partnerki Milici Ðurđić na rođenju sina Igora, a onima koji su na to imali uvredljive komentare je poručio da nikada neće uspeti da ga uplaše i podele pristojnu Srbiju.

Vučić je poželeo Brnabić i njenoj partnerki da Igor bude zdrav, srećan, pametan i uspešan.

Upitan za negativne komentare, vređanja i ruganje preko društvenih mreža, on je rekao da voditelji žele verovatno da kažu da su ti naši političari, koji su to činili, primitivni, ali da to ne smeju da kažu, jer javnost na društvenim mrežama neće to da prihvati.

Na pitanje o komentaru Sergeja Trifunovića tim povodom, rekao je da je Trifunović "najgori društveni talog te društvene elite". Predsednik je kazao da nije video uvredljive komentare, ali je konstatovao da su verovatno vređali dete, Anu i Milicu.

- To samo govori o njemu. Njihov problem je što nisam fasciniran njihovim bezobrazlukom i primitivizmom. To je sve ta naša ''moderna elita'', koja će da nas uvede u 21. vek. Čestitam - konstatovao je on.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Srbija

'