AKTUELNO

Premijer Srbije rekao je za TV Pink da Srbija ne sme odustati od suđenja Ramušu Haradinaju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je govoreći  vozu koji trebalo da saobraća od Beograda do Kosovske Mitrovice rekao da je ponosan što je Srbija sačuvala mir na severu Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, u pitanju je običan voz, nikakav tenk ili oklopnjača, koji je vozio putnike, roditelje sa decom koji su trebali da siđu na poslednjoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Voz, koji je u 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati.

- Niko nije vređan. Za Albance je uvreda što se na njemu nalaze freske iz manastira na Kosovu i Metohiij i- rekao je Vučić i postavio pitanje ko je izgledom voza mogao da bude ugrožen.

- Mogli smo taj voz da proguramo do Kosovske i Mitrovice, ali to nije naš interes. Bilo bi mrtvih na sve strane - naveo je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije je u emisiji na Televiziji Pink istakao da neko tražio dovoljan razlog da započne sukobe na severu Kosova.

- Imam dovoljno konkretnih i čistih razloga za to - naveo je Vučić i dodao da je Srbija zahvaljujući svojoj mudrosti i želji uspela da izbegne sukobe i sačuva mir.

Premijer Srbije je rekao da je jedinica KPS poslata mimo dogovora.

Foto: Printscreen

Kako je dodao, sa NATO i EU je dogovoreno da Albanci kada šalju silu na sever Kosova moraju da imaju saglasnost NATO i lokalnih Srba. Tražili smo i da tamo nikad ne smeju da se pojave ROSU, istakao je Vučić.

- Naša je namera bila da voz ide iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu. Nisam znao kako voz izgleda, video sam na televiziji. Iznenadio sam se, ali ne vidim da je to neki greh - naglasio je Vučić.

- Da nisam molio Srbe da se povuku, imali bi rat- rekao je premijer Srbije i dodao da su Albanci bili naoružani.

- Neko mora da kažete stanite, nemojte da provocirate sukobe. Ako je kriv izgled voza što mije smešno, to znači da mi Srbi imamo usađen neki osećaj krivice - dodao je Vučić.

Oružanim snagama su krenuli na sever, sa blindiranim trupama zbog voza! Niko me nije zavao, čujemo oko svakavih detalja – širine amfiteatra sada me niko nije zvao. Neću da kažem da smo krivi, kad nismo. Neću da prihvatim krivicu. Neću da prihvatim da smo mi nešto izazvali jer je negde otišao voz. Neću da dozvolim nikome da smatra da je moguće da sa mitraljezima da dođe i ugrozi bezbednost Srba jer su vozom hteli da dođu do Kosovske Mitrovice – rekao je Vučić.

- Voz nam je crveno-plavo- beli, imamo slike fresaka unutra, a to što su oni došli sa mitraljezima, naoružani do zuba, na teritoru gde ne bi smeli da dođu bez dozvole lokalnog stanovništa to je demokratija, a mi smo kriv jer voz izgleda tako - rekao je Vučić.

- Neću da prihvatim da je taj voz ne dovoljna nego bilo kakva provokacija da izvadite duge cevi. Nama je potrebna racionalna politika - poručio je Vučić.

Foto: Printscreen

Nastaviću da se sastajem sa Albancima, iako mi je teško da sa njima razgovaram posle ovoga što su uradili, rekao je Vučić i dodao da će Beograda nastaviti da poštuje sve što je dogovoreno.

Direktorka Centra za evroatlantske integracije studije iz Beograda Jelena Milić je negodovala zbog odnosa pojedinih medija prema civilnom društvu.

Foto: Printscreen

-Mediji su slobodni i ne pada mi na pamet da se mešam u to kako će raditi. Imaju pravo da pitaju kako ste zaradili novac i to je potpuno legalno- poručio je Vučić i dodao da neće učestvovati u kampanji protiv Pinka i Informer.

-Vi biste želeli da kao u vreme Vuka Jeremića privodimo sudije u podrume? Ja neću da vršim pritisak na pravosuđe – dodao je premijer Srbije i dodao da civilno društvo mora da se ponaša u skladu sa zakonom.

Milić je ocenila da je zabrinjavajuće to što premijer nije znao za izgled voza, te dodao da zloupotrebljena priča o ugrožavanju slobode kretanja, jer se mnogo manje sitnice detaljnije dogovaraju – poput tablica na Kosovu i Metohiji.

Premijer Vučić je istakao da Srbija ima jako dobar odnos sa jedinicama KFOR-a.

- Prisustvovao sam gotovo svim pregovorima u Brisleu. Ja iskreno želim mir i želim Srbiju u Evropi. Važno je da ljudi znaju da ono što smo pokuašali na Kosovu i Metohiji da pomognemo našem narodu tamo. Da nema nas ekonomski ne bi mogli da opastanu, pomažemo i njihov opastanak tamo – rekao je Vučić.

Foto: Printscreen

Novinar Milomir Marić je primetio da je čudno sve to što se dešava ovih dana dešava, počevši od hapšenja Ramuša Haradinaja, spekulacija oko posete predsednika Nikolića Kosovu, pa sve do putničkog voza.

Premijer je istakao da je o sinoćnjim događajima u Donjem Jarinju do sada razgovarao sa Federikom Mogerini i najavio da će u utorak u Davosu imati bilateralne susrete sa premijerom Kine Si Đipingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsedicom Švajcarske Doris Leutard.

Predsednik Vlade Srbije veruje će da će imati bilateralni susret i sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao I sa drugim zvaničnicima.

Foto: Printscreen

Vučić o slučaju Ramuša Haradinaja

Premijer Srbije je rekao da nema ništa protiv rada novoosnovanog suda, ali da ne postoji niko drugi ko bi imao više prava da mu sudi.

- Hradinaja treba da goni Srbija, zločini su počinjeni u Srbiji, nad Srbima. Srbija od toga ne sme da odustane – rekao je Vučić i dodao da je za te zločine postoje strašni dokazi.

Kako je dodao, ako neće da goni ratne zločine Srbija ne postoji kao država, a niko ko je počinio ratne zločine neće biti zaštićen.

Foto: Printscreen

Odgovarajući na tvrdnje Jelene Milić da troje radikala treba izručiti Haškom tribunalu, Vučić je rekao da lično smatra da je sudija i pravno i moralno doneo ispravnu odluku da nisu stvoreni uslovi za izručenje.

- Kao predsednik vlade sam u obavezi da poštujem svaku odluku koju sud donese - dodao je premijer.

Nakon kratke rasprave sa premijerom, Jelena Milić je napustila emisiju, što je kako je Vučić rekao ranije najavila da će to i učiniti.

Foto: Printscreen

Autor i voditelj emisije je Jelena Joksimović.

S. Milovanov

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Premijer

#Televizija Pink

'