AKTUELNO

Visoki zvaničnik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar energetike Aleksandar Antić osudio je nošenje vešala na protestima u Beogradu, ocenivši da je to deo političkog programa opozicije.

- Lideri (opozicionog) Saveza za Srbiju potvrdili su da nošenje vešala kroz centar Beograda za njih nije nikakav incident, niti grubo gaženje po uspomeni na žrtve nacističkog terora nad Beograđanima, već deo njihovog političkog programa - naveo je Antić u izjavi za javnost.

Prema njegovim rečima, "ponavljanje ovog mračnog performansa, iz nedelje u nedelju na beogradskim ulicama, ne nailazi na osudu i protivljenje Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića i drugih, i tako ne ostavlja prostor za bilo koji drugi zaključak, nego da je za njih ulično vešanje prihvatljiva i poželjna politička akcija".

Antić je istakao da je, međutim, to "za ogromnu većinu građana Beograda i Srbije nedopustivo vređanje najdubljeg poštovanja prema nevinim žrtvama nacističkog terora i gaženje sećanja na rodoljube koji su svoj život ugradili u slobodu svog grada i svoje zemlje".

- Dok šetaju centrom Beograda, pristalice Saveza za Srbiju trebalo bi dobro da se zamisle da li zaista žele da se poistovete s nacistima i njihovim saradnicima, jer oni su poslednji koji su pre njih donosili vešala u centar grada pre 78 godina. Ovaj simbol stradanja naših rodoljuba ne sme da bude zloupotrebljen, niti da se njim prave bilo kakve političke asocijacije, jer s terorom nacista i stradanjem Srba u Drugom svetskom ratu niko pristojan i civilizovan ne sme da se igra - zaključio je Antić.

#Aleksandar Antić

'