AKTUELNO

Kampanja koju Srbija vodi u cilju očuvanja istine o Jasenovcu, ali i ostalim na tlu bivše Jugoslavije i Evrope, nije osmišljena ni protiv Hrvatske, niti bilo koje druge zemlje, već protiv onih koji žele da ispišu drugačiju istoriju i opravdaju zločine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Sve ovo što radimo radimo da bi se izvukle pouke iz istorije a ne da se relativizacijom i rehabilitacijom zločina stvara osnova za opravdanje zločina - rekao je Dačić u Udruženju "Jasenovac", povodom Međunarodnog dana Holokausta.

On je istakao da se ne sme dozvoliti da se borba za očuvanje istine o jasenovačkom logoru smrti, vodi sa aspekta dokazivanja da su Hrvati veći zločinci od Srba, već moramo osuditi sve, bilo da su Hrvati ili Srbi, zato što su neljudi.

- Niko od tih ljudi koji su činili zlo ne zaslužuje da se zove ljudskim bićem - rekao je Dačić.

Srbija ima, kako je dodao, moralno pravo da od svih traži da spreče reviziju istorije i zločina nad Srbima, Jevrejima, Romima i durgim antifašitstima, Hrvatima jer ne dozvoljava rehabitlitaciju zločinaca ni u sopstvenoj zemlji. Ponavljajući reči profesora Gideona Grajfa, autora knjige "Jasenovac, balkanski Aušvic" - "dobro će pobediti zlo", Dačić je dodao: ..."a Bog đavola".

- Ali imajucuhi u vidu da sam dugo u politici da je sve relativno, zato sam da pomognemo Bogu da pobedi đavola, to je naš cilj da pomognemo da se istina ne zaboravi - rekao je ministar.

Dačić je podsetio na ocene da je "Jasenovac bio najniži nivo na koji je moglo da padne čovečanstvo", i da su "zlocicni počineni u Jasenovcu spadaju u najstrašnije u čitavom čovecanstvu".

Dačić je ocenio da je nephodno da Srbija napravi i kompleks Stara Gradiška i memorijal u Beogradu, i reši pitanja o Dijani Budisavljević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova ulaže velike napore i dalje će ih ulagati, u cilju širenja istine o jasenovačkom logoru smrti u svim institucijama i međunarodnim forumima.

- Naši potomci treba da pamte nemerljive žrtve podnete za očuvanje civilizacijskih vrednosti mira i slobode. A posebno vaše, zbog monstruoznih zločina koji su izvršeni, moraju, kao opomena, ostati zabeležene u kolektivnoj memoriji sveta - rekao je Dačić povodom Međunarodnog dana Holokausta na prvoj zajedničkoj srpsko-jevrejskoj Svečanoj akademiji na kojoj je odata počast žrtvama Drugog svetskog rata.

Skup je održan u prostorijama Udruženja logoraša i potomaka Jasenovac koje, kako je Dačić pokazuju istrajnost i požrtvovanost u sučeljavanju sa opasnom pojavom revizije istorije, ali i oživljavanja neonacističkih i neoustaških ideologija u regionu.

Ministar je podsetio da je prošle godine imao čast da u sedištu Ujedinjenih nacija otvori izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav".

Bila je to prva i najveća izložba u istoriji UN posvećena stradanjima Srba, Jevreja, Roma i antifašista u ovom ozloglašenom logoru i jedna od najvećih izložbi organizovanih u UN na temu Holokausta.

Prema njegovim rečima, izložba je dala skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a, u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističke ideologije i isključivosti svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Pre ove izložbe u Domu Narodne skupštine, 2017. godine otvorena je Izložba Međunarodne ekspertske grupe GH 7 o Jasenovcu, a u Muzeju srpske diplomatije jedan segment izložbe o Jasenovcu, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, pokrenut je i projekat srpsko-jevrejskog živog zida kulture sećanja na jasenovačke stradalnike Stop reviziji.

Dačić je zahvalio Grajfu, koji, kako je rekao, nije ustuknuo ni pred najtežim izazovima sa kojima se suočio u podizanju srpsko-jevrejskog bedema pred revizijom istorije.

Zahvalio je i novinaru "Džeruzalem posta" i predsedniku Izraelsko-srpskog društva prijateljstva Majklu Frojndu na širenju istine. Na skupu je potpisan i memoradum o saradnji izmejdu Udruženja logoraša i potomaka Jasenovac, SUBNOR-a, kao i Saveza jevrejskih opština Srbije.

#Ivica Dačić

'