AKTUELNO

Od izuzetne važnosti je što Srbija snaži svoje oružane snage kao ključni faktor odvraćanja bilo koga u našem susedstvu od pokušaja za našom destabilizacijom ili provokacijom, rekao je istoričar Nemanja Starović.

Komentarišući izveštaj koji je Den Kouts, glavni američki obaveštajac, pre nekoliko dana podneo senatskom odboru za obaveštajne poslove u Vašingtonu, Starović je rekao da se radi o važnom dokumentu koji analizira izazove na planetarnom nivou, i koji se u jednom delu, u nekoliko pasusa, bavio i situacijom na Balkanu.

- Ne kažem da to ne treba shvatiti ozbiljno, pogoto imajući u vidu i ličnost i funkciju Dena Koutsa, čoveka koji koordinira sve obaveštajne službe u SAD - rekao je Starović.

Kako kaže, u svakom slučaju treba pažljivo slušati sve ono što Kouts i njegove službe pripremaju.

- Mi smo na sreću daleko od rata, barem ne onakvog kakav smo imali tokom 90-tih godina, pri tom ne treba ni zanemariti eventualne eskalacije naoružanih incidenata koje se uvek mogu desiti. Zato je od izuzetne važnosti što Srbija snaži svoje oružane snage kao ključni faktor odvraćanja bilo koga u našem susedstvu od pokušaja za našom destabilizacijom ili provokacijom - rekao je Starović.

Foto: TvPink Printscreen

Član predsedništva SPS-a Boris Milićević, rekao je da čisto sumnja da postoji bilo kakva ozbiljna mogućnost za ratom.

- Rusija i Amerika se već duže gledaju popreko, ali bilo bi dobro da ovog puta Srbija ne bude na liniji vatre - rekao je Milićević.

Starović je takođe istakao da je upravo suštinsko pitanje da li se Balkansko poluostrvo nalazi na toj liniji vatre između ove dve zemlje.

- Kosovski Albanci svakako insistiraju na tome i pokušavaju na taj način da predstave stvar. Da je Srbija na liniji vatre, da je to nekakva mala Rusija i da je u borbi protiv te i takve Srbije sve dozvoljeno. To naravno nije istina. Mi smo daleko od toga, i ne smemo dozvoliti da nam se nametne takva vrsta mere - rekao je Starović.

Kako kaže, zato je jako važno istaći koliko je bila mudra odluka našeg državnog rukovodstva u novembru, kada su takse uvedene od strane Prištine, to što nisu reagovali na ptovokacije sa kontra merama.

- Tada bi došli u sitauciju da postoje zapravo dve strane koje su odgovorne za prekit i za razvoj procesa dijaloga. Mnogo je teže bilo ono na šta se naše rukovodstvo i naš predsednik odlučilo, da ne vrati istom merom. Mi takođe ne dajemo ni ustupke, tražimo jednostavno da povuku te mere kako bismo nastavili proces dijaloga - rekao je Starović.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, građani na Kosovu žive jako loše, i kako kaže, to moramo pratiti kako bismo izvukli nekakvu korist za nas.

- Moramo znati šta su interesi druge strane- rekao je Starović.

Komentarišući istraživanje Faktora plus po kome SNS ima 55 odsto podrške građana, SZS 13, 6 i SPS 10 odsto, Milićević je ispred SPS-a rekao da su oni uvek spremni za izbore, da kako kaže, imaju jaku organizaciju i uvek spremne aktiviste.

- Pitanje je da li su Srbiji potrebni izbori. Mi mislimo da je stabilnost i pun mandat svake Skupštine i Vlade prednost, ali ako postoje politički i strateški razlozi da se raspišu izbori, mi ćemo biti spremni - rekao je Milićević.

Kako kaže, ovo istraživanje jasno pokazuje koliko opozicija u Srbiji nema podršku, jer kako dodaje, imaju mnogo priče, a malo dela.

#Kosovo i Metohija

#Rusija

#SAD

#Srbija

#Sukob

'