AKTUELNO

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ocenjuje da su uvrede koje je Sergej Trifunović uputio novinarki „Srpskog telegrafa“,potpuno skandalozne i zabrinjavajuće.

Međutim, ovaj vid nasilja nad ženama od strane opozicije nije usamljen. Nedavno su takođe neki članovi opozicije pozvali na silovanje premijerke, pa je takođe aktuelno vređanje novinarke Studija B koja se nedavno uključila u program gde je izveštavala sa protesta koje je takođe organizovala opozicija.

Napadnute su i novinarke Pink televizije ispred same zgrade svoje medijske kuće, ali i glavna urednica i direktrorka Studija B je takođe dobijala pretnje i uvrede na svoj račun.

Ne zaboravlja se i da je izborne noći, 2014. godine, fizički napadnuta članica REM-a u samoj skupštinskoj zgradi.

Vraćajući se na uvrede koje je Trifunović uputio na Tviteru Stanojević kaže da ne može da veruje da je jedna javna ličnost, u ovom slučaju glumac, mogao da na bilo koji način vređa žene. Ona zapaža da to može loše da se odrazi na one koji prate njegovo delo.

- Muškarci su i dalje ti koji određuju pravila, ali to ne znači da žene ne treba da imaju jednaka prava - smatra Stanojević, naglašavajući da društvo to prihvata.

Kako kaže, u Srbiji je dozvoljeno da se žena vređa, omaložava na svakom koraku i da je ona ta koja je uvek kriva.

- Ovo što se trenutno dešava u politici otvara vrata nasilnicama. Ako neko „ima kratak fitilj“ vidi to ili čuje to, onda on može nasilan da bude i prema svojoj ženi opravdavajući se time što vidi i čuje po medijima - smatra Stanojević.

Ona objašnjava da se javne ličnosti, među kojima su i političari, treba da budu uzor jer, kako kaže, njihovo ponašanje je model i uzor za obične građane.

- Žrtvama se ne veruje, naročito ne ženama. Ovo je zemlja muškaraca, oni su ti koji određuju sva pravila. Stanojević smatra da o nasilju treba da se priča kroz medije, ali samo na način edukacije i ukazivanja na problem.

- U Sigurnoj kući imamo dosta mladih žena. Njima je sada podignuta svest da ne treba da trpe, ali suštinski mi smo naučene i učene da moraju da trpe - objašnjava ona.

Stanojević kaže da većina žena u Srbiji žene nasilje trpe zbog dece, i kako kaže to je greška.

- Ja ih pitam da li su deca srećna u takvom okruženju, naravno da nisu - kaže ona.

Što se politčkog nasilja tiče, analizirajući dešavanja koja pune medije ovih dana, Stanojević kaže da ima sličnosti sa ostalim vidovima nasilja.

- Sada sam prvi put čula da će novinarka Srpskog telegrafa da podnese krivičnu prijavu, ja nisam čula da je neka pre toga to izjavljivala - zapaža ona.

Stanojević takođe i dodaje da i u ovom slučaju će se voditi privatni postupak. - Po meni to mora da promeni ugao, to mora da ima neki sudski epilog - kaže Stanojević.

#Nasilje

'