AKTUELNO

Gosti Novog jutra tvrde da su oni su za vreme rata masovno počeli da dolaze u BiH.

U Srbiji je prisutno nekoliko hiljada vehabija, a nekoliko desetina se smatra izuzetno ekstremnim i opasnim. Njih nekoliko desetina smatra se ekstremistima i opasnim. Ova grupa "na radaru" je Bezbednosno-informativne agencije, koja prati njihov rad na terenu.

Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima službe državne bezbednosti kaže da, za sada, nema nikakvih ozbiljnijih situacija u zemlji. Međutim, po Spasiću ne treba zanemariti činjenicu da ovakve grupe postoje u ovom region.

Kako objašnjava oni su za vreme rata masovno počeli da dolaze u BiH, a njih je primio Alija Izetbegović, a kako kaže, njega je sada nasledio Bakir Izetbegović.

- Porodica Izetbegović je alfa i omega za boravak i dolazak mudžahedina u ovim krajevima. Svakog momenta kada oni pokrenu neku inicijativu nastupila je onog momenta kada je Bakr Izetbegović postavio pitanje oko promene imena Republike Srpske - smatra Spasić, dodajući da je reč o mobilnim skupinama koje se konstantno kreću.

Po mišljenju Vlade Radulović, vojnopolitčkog analitičara, deo muslimanske političke elite u BiH ima problem da se obračuna sa radikalnim islamistima.

- Dobar deo njihovog, nižeg sloja bio je poprilično uključen u poslove sa mudžahedinima. Postoji jedan kontinuitet radikalnog islama, i to ne treba zanemariti - smatra Radulović.

Dževad Galijašević stručnjak za bezbednost kaže da je glavni problem u BiH jesu vladajuće institucije. Spasić kaže da su gurpe koje borave na ovom prostoru veoma posebne, ali i dodao da su one pod budnim okom BIA.

- Oni su osetili da je ovaj deo vrlo pogodan za njih i njihovo širenje - smatra Spasić.

Radulović je pokazao čitav spisak vehabija koji su mahom sa ovih prostora, ali deluju mnogo šire.

- Tačno je da naše službe drže sve pod kontrolom. Kada govorimo o Boogradu, Zemun, Medak i centar grada su kritične tačke. Postoji deo njih koji su radikalizovani - dodaje Radulović.

#vehabije

'