AKTUELNO

Priština se našla u nebranom grožđu jer šta god da su hteli da postignu svojim merama, nisu uspeli, kažu gosti "Novog jutra". Ističu da se Albanci susreću sa objektivnim problemom - da njihove aktivnosti ne daju rezultate već su kontradiktorne.

Predsednik kosovskog parlamenta i lider vladajuće Demokratskepartije Kosova (DPK) Kadri Veselji tvrdi da SAD od Prištine ne traže suspenziju odluke o taksama na robu iz Srbije jer, kako je rekao, "ne žele da ugroze dostojanstvo kosovske države". Veselji je rekao i da takse neće biti ukinute, već proširene, te da će prema Srbiji biti primenjen puni reciprocitet ako nastavi "sa agresivnim ponašanjem".

Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik "Politike" podseća da Srbija nije uvodila kontramere Prištini, te da nisu postojale neke trgovinske sankcije sa njene strane.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne znam o kakvom reciprocitetu pričaju. Verovatno žele da kažu da Srbija vrši politički pritisak da se nešto promeni, iako su oni prvi krenuli sa pritiskom u akciji priznavanja. Setimo se da su se koristili pretnjama, mitom, pritiscima, obećanjima, a sve da bi povećali broj zemalja koje oriznaju nezavisnost lažne države Kosovo... Na delu je zamena teza za lokalnu upotrebu. Sami sebe kuraže! Nisam primetio da američki ambasador u Beogradu ima toliko aktivnosti, koliko ima ambasador u Prištini koji intenzivno razgovara sa Albancima. Ne znam zašto, ali verovatno da ih moli da prestanu sa suludim merama - kaže Rakić.

Foto: TV Pink Printscreen

Priština se našla u nebranom grožđu - dva meseca se ništa ne dešava i dijalog je zamrznut i njihove mere nisu donele ništa novo i pametno, naprotiv, smanjio se broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, kaže za Pink Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti".

Foto: TvPink Printscreen

- Dačić je najavio još četiri povlačenja i doći ćemo do broja 96. Tada već ovo postaje objektivan problem. Njima jako smetaju aktivnosti našeg Ministarstva spoljnih poslova, koje ja ocenjujem kao veliki uspeh. Ovo ih irititra, nervira i mnogo utiče na njih jer im je jasno da bez UN nema nikakvog dogovora - kaže Vujičić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Kosovo

#Novo jutro

#Priština

'