AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja pitanja Kosova i Metohije, ali da to ne znači da mu se ne nada, te dodaje da je spreman na teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne.

Vučić je, gostujući na Javnom servisu, povodom izjave predsednika privremenih vlasti u Prištini Hašima Tačija da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO-u, poručio da je najpre potrebno rešiti neka "jednostavnija pitanja".

- Nije nepoznato da je važno da kompromisno rešimo pitanje Kosmeta, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali, o čemu govorimo kada imamo takse? Tu anticivilizacijsku meru. Stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod. Za njih 'smoki' ima etničku pripadnost, što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština. Zato i kada imamo dobre vesti kao što je odluka Palaua, moramo da budemo realni, ozbljni i odgovorni - objasnio je on.

Vučić je, povodom posete predsednika Palaua, koji je 13 država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, rekao da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale nezavisnost Kosova, jer postoje različite manipulacije.

- Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme rešili. Pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao obavljamo odgovorno. Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila koje su prilično suprotstavljene - zaključio je on.

#Aleksandar Vučić

'