AKTUELNO

Otac predsednika Srbije Anđelko Vučić rekao je da je prošlog četvrtka, kada je njegov sin dobio orden od ruskog predsednika Vladimira Putina, bio radostan i beskrajno ponosan, ali dodaje da taj orden predstavlja i priznanje Srbiji.

- Ovo je priznanje Srbiji, sticajem okolnosti Alaksandar je tu, mi smo roditelji, ali zbog svega toga možete zamisliti šta znači roditeljima. Znači mnogo - rekao je Anđelko Vučić za "Kurir".

Dodelu ordena Svetog Aleksandra Nevskog svom sinu pratio je iz porodicnog doma sa suprugom Angelinom, a u gostima im je bila i ruska televizija.

- Angelina je onako majčinski otvorila dušu dok smo to pratili. Naravno, bili smo uzbuđeni, s razlogom, imajući u vidu koji je orden i od koga - rekao je Anđelko Vučić, dodavši da im je društvo pravila ćerka mlađeg sina Andreja, dok su Danilo i Milica bili u koloni sa ostalim učesnicima koji su zeleli da pozdrave Putina kod Hrama Svetog Save.

- I ja sam im se priključio kasnije posle podne - kaže Anđelko Vučić.

On kaže i da se ushićenje, praćeno roditeljskim suzama, nije moglo sakriti.

- Nostalgija je bliža nama starijima. Setim se svih mojih starijih, i braće i strica... Setim se i šta sam iz njihovih priča slušao. O svom ocu i njegovom odnosu prema tadašnjoj Rusiji, odnosno SSSR-u. Ta bliskost pravoslavna uvukla je i njega - kaže Anđelko Vučić.

Za oca predsednika Srbije u četvrtak se desio još jedan uzbudljiv trenutak, jer je upoznao predsednika Putina.

- Nisam nametljiv i nisam želeo da prilazim, ali onda su mi ljudi iz protokola ponudili i naravno da sam bio jako radostan što vidim Putina tako neposredno, oči u oči. Onako kako sam ga i zamišljao, ne velikog, ali čvrstog. Stegao mi je ruku obema rukama... pogledao me je pravo u oči, čestitao i zahvalio. To je događaj koji malo ko može da doživi. Pun sam i zadovoljan što sam ga sreo. Čoveku u mojim godinama, a nisu male, to je velika stvar - rekao je Anđelko Vučić.

Objašnjava i koliko mu je značilo što orden nosi ime Aleksandra Nevskog, a kako kaže, još više spisak velikana koji su ovo priznanje poneli.

- Govorimo o društvu Obrenovića, Karađorđevica i o možda najvećem diplomati Nikoli Pašiću, a od tada je prošlo evo uskoro 105 godina. To je orden i priznanje Srbiji koja jeste tu kakva jeste i zaslužuje je to baš takva kakva jeste. Nadajmo se da će ostati i dalje nepristrasna ili pristrasna i za jedne i za druge, dakle i za one gde Sunce izlazi i gde zalazi - rekao je Anđelko Vučić.

On je dodao i da mu je posebno milo kako je uticao na posvetu koju je predsednik Srbije izgovorio prilikom dodele ordena.

- Kada mi je javio, rekao je da će ga posvetiti meni, a ja sam odmah rekao: ''Ne meni, nego precima, Vučićima iz Bugojna''. On je orden posvetio precima iz Čipuljića gde su živeli moj otac, stric... - kaže Anđelko Vučić.

#Aleksandar Vučić

'