AKTUELNO

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin danas boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. U glavnom gradu Srbije pozdraviće ga više od 100.000 građana Srbije.

Ispred Hrama Svetog Save večeras u 18 sati, očekuje se više od 100.000 ljudi koji će doći da podrže predsednike Vučića i Putina i srpsko-rusko prijateljstvo. Ovo će biti najveći skup u istoriji Srbije posle Gazimestana.

Putin je dugi niz godina najpopularniji strani političar u Srbiji, a dokazi o tome mogu se videti širom zemlje gde su gradovi okićeni zastavama Srbije i Rusije, kao i slikama Putina.

Foto: Tanjug

Najveća srpska fontana na Trgu Slavija u Beogradu od ponedeljka uveče osvetljena je bojama ruske i srpske zastave prema odluci gradskih vlasti. A tu je i toranj na Avali koji menja boje Rusije i Srbije.

Foto: Tanjug

Portreti i slike ruskog lidera mogu se naći svuda po Srbiji, na gradskim zidinama, u kancelarijama, u taksijima, na majicama sa suvenirima sa natpisom na srpskom i na ruskom, a tu je i ogroman broj grupa na društvnim mrežama.

Srbija je zahvalna Putinu i ruskim vlastima na podršci teritorijalnom integritetu zemlje i na nepriznavanju samoproglašenog Kosova.

Foto: Pink.rs

Predsednika Ruske Federacije na aerodromu Nikola Tesla dočekaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić i Putin će se odatle zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda i crvenoarmejaca, gde će položiti vence. Potom se očekuje svečanost ispred Palate Srbija, gde će Putina ugostiti Vučić, kao i svi ministri iz Vlade Srbije.

Foto: Tanjug

BEZBEDNOST

Više od 6.000 policajaca i bezbednjaka, oko 250 ruskih bezbednjaka, specijalaci srpske vojske i policije, avioni MiG-29, zatvaranje i blokada ulica - tako će izgledati današnji dan u Beogradu kada u njega stigne Vladimir Putin. Bezbednost se podiže na najviši mogući nivo, što nije izuzetak, s obzirom na to da su takve mere bile kad god je Beograd posećivao neki visoki zvaničnik, pa tako i 2014. godine, kada je Putin takođe bio u srpskoj prestonici. U tajnosti se drži trasa kojom će se ruski predsednik kretati, ali ono što se zna jeste da će ulice kojima će se kretati biti zatvarane. Duž trase kojom će prolaziti biće raspoređeno i oko 500 pripadnika MUP u civilu, 250 agenata BIA, kao i snajperisti.

U Palati Srbija uslediće sastanak dvojice predsednika, a sat kasnije planiran je i sastanak dve delegacije. Uz Putina dolazi i 40 predstavnika privrednika, odnosno predstavnika ruskih kompanija.

Foto: Pink.rs

U popodnevnim satima sledi i potpisivanje važnih sporazuma između dve zemlje, a nakon toga i uručenje ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Vučiću. Ovo je najviši orden ruske države koji u poslednjih sto godina nije dobio nijedan Srbin.

Dvojica predsednika će se posle ove svečanosti obratiti javnosti na konferenciji za medije.

Foto: Pink.rs

U popodnevnim satima dvojica predsednika obići će Hram Svetog Save ispred kojeg će ih dočekati veliki broj ljudi. Prisutnima će se Putin i obratiti.

Foto: Pink.rs

Čuvari srpskog neba, avioni MiG-29 biće prvi koji će pozdraviti predsednika Putina.

A na zemlji, trasom kojom će se kretati predsednik Putin, vijore se ruske i srpske zastave.

Srpski predsednik pripremio je za ruskog kolegu poklon - štene šarplaninca. Ovo je, inače, naša najstarija autohtona rasa, a zna se da Putin baš ovakve poklone voli. Ovo je prvi put da predsednik Vučić poklanja ovakav poklon.

PAŽNJA SVETSKIH MEDIJA

Za izveštavanje o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu akreditovano je skoro 600 novinara, snimatelja i fotoreportera medija iz Srbije, Rusije, regiona i sveta. Samo sa Putinom dolazi preko 80 novinara iz Rusije, ne računajući dopisnike ruskih medija akreditovanih u Srbiji. Svi srpski mediji i mediji iz regiona takođe će pokrivati posetu šefa ruske države. O ogromnom interesovanju za Putinovu posetu svedoči činjenica da su akreditacije zatražile medijske ekipe vodećih svetskih agencija, elekstronskih i štampanih medija, ne računajući stalne strane dopisnike iz Beograda, poput izveštača američke agencije AP, Frans presa, Rojtersa, kineske državne televizije, nemačke državne televizije ARD i drugih. Mnogi strani mediji, naime, poslali su zbog posete šefa ruske države specijalne izveštače u Beograd, uključujući Gardijan, Njujork tajms, britanski Tajms, švedski Dagens niheter...

#Aleksandar Vučić

#Rusija

#Srbija

#Vladimir Putin

'