AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin dugi niz godina je najpopularniji strani političar u Srbiji. Dokazi o tome mogu se videti širom zemlje, jer su kafiić, sela, pa čak i crkva nazvani po ruskom lideru.

O razlozima te ljubavi, uoči posete ruskog lidera Srbiji 17. januara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sledeće:

- Putin poštuje nezavisnost Srbije i hvala mu na tome. I na tome što je shvatio kakvim pritiscima je bila izložena da se okrene protiv Rusije, da prihvati put u NATO i da učestvuje u raznoraznim kampanjama protiv Rusije - a Srbija nikada to nije uradila - izjavio je Vučić.

kako piše RIA Novosti, srpsko rukovodstvo često izražava svoju zahvalnost ruskim vlastima na podršci teritorijalnom integritetu zemlje i na nepriznavanju samoproglašenog Kosova.

Pni navode da simpatije potvrđuje i statistika. Zajedničko istraživanje beogradskog lista Politika i agencije Faktor Plus, koje je sprovedeno u Srbiji od 17. do 26. decembra 2018. godine, pokazalo je da je predsednik Ruske Federacije najpopularniji strani političar sa 57 odsto podrške ispitanika, nakon čega sledi predsednik Kine Si Đinping sa 36 odsto. Simpatije Srba imaju i nemačka kancelarka Angele Merkel sa 30 odsto glasova, a zatim i američki predsednik Donald Tramp, kojeg je podržalo 23 odsto ispitanika.

Foto: Tanjug AP

Portreti i slike ruskog lidera mogu se naći svuda po Srbiji. Dopisnik RIA Novosti sreo ih je na gradskim zidinama, u kancelariji direktora škole u jednom od beogradskih okruga, u sveštenikovoj kući pored ikona u planinskom selu, u taksijima, na kalendaru u državnoj klinici, na majicama sa suvenirima sa natpisom na srpskom i na ogromnom broju broj slika patriotskog pravoslavnog karaktera na srpskim društvenim mrežama. Postoji nekoliko Facebook stranica nazvanih po predsedniku Putinu.

Prezime predsednika Ruske Federacije koristi se za imenovanje najneočekivanijih objekata. U drugom po veličini najvećem gradu Srbije, Novom Sadu, u centralnoj pešačkoj ulici u leto 2014. godine, otvoren je kafić Putin, ali ga je vlasnik u martu naredne godine, uprkos svojoj popularnosti, zatvorio.

RIA piše i da crkvu, posvećenu Mariji Blagoj (Magdalena), u selu Banstol, 75 kilometara severozapadno od Beograda, građani zovu "Putinova crkva" zbog njene tipične ruske arhitekture sa kupolama u obliku lukovice.

Putinovo selo

RIA dodaje i da su najoriginalniji, u 2016. godini, bili stanovnici udaljenog sela, koje se nalazi 250 kilometara južno od Beograda, u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, u opštini Medveđa. Deo sela Gornji Gajtan se ranije zvao Adžići - reč iz vremena turske vladavine. Pre tri godine, meštani, predvođeni Mališom Petrovićem, predložili su da se ovaj deo sela preimenuje u Putinovo selo.

Foto: Tanjug, Pink.rs

- Oni tamo imaju nekakav kult Putina. Oni su obični ljudi, oni misle izvan interneta i informativnih otrova koji se svakodnevno prosipaju na nas. Oni smatraju da je Putin jedina osoba na koju mogu da računaju, iskreni prijatelj Srba. Medveđa oseća ugrožavanje od strane Albanaca, te je zbog toga jedina nada lokalnih Srba prijateljstvo sa Rusijom i podrška Putina Srbiji - rekao je za RIA Novosti advokat Goran Petronijević, koji je učestvovao u preimenovanju sela.

U selo su došli znatiželjni turisti i novinari. Ulogu lokalnog kluba i centra društvenog života igra kafić "Krim". Ranije se zvao "Dva roga", ali na godišnjicu pripajanja Krima Ruskoj Federaciji i u vezi sa pobedom Vladimira Putina na predsedničkim izborima u martu 2018. godine, tamo su preimenovali restoran gde se gosti časte jakim destilatom šljive "Putinovča", na čijoj je etiketi prikazan Ruski lider. Prema rečima Petronijevića, stanovnici Putinova sa nestrpljenjem očekuju dan posete predsednika Ruske Federacije i TV prenos, koji će se gledati u “Krimu”.

Specifičnost simpatija

- Možemo reći da kada javno govorimo u novinama, na televiziji, i u drugim medijima, dominira mišljenje da ogromna većina građana Srbije ne samo da voli Rusiju, već i da prati politiku Vladimira Putina i da ga lično obožava - kaže agenciji RIA poznati srpski politikolog, doktor nauka Dušan Janjić.

Foto: Pixabay.com

- Ali, ako pažljivo pogledate studije javnog mnjenja o stavovima prema drugim državama, stav prema Rusiji je pozitivan, ali kada se postavi pitanje gde građani Srbije žele da žive, Rusija nije među prvih 15 zemalja koje žele. Nije jasno da li bi Srbi voleli da provedu svoj život u Rusiji - rekao je analitičar.

Svečani doček

Javno udruženje "Centar za razvoj Beograda" u čast Putinove posete 17. januara organizuje miting podrške srpsko-ruskom prijateljstvu i svečanu šetnju u centru prestonice Srbije.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji ume predveče da zapeva sa stranim delegacijama, rekao je novinarima krajem decembra da će biti srećan da otpeva Kaljinku i Podmoskovske večeri gostima iz Moskve, ukoliko to dozvoli program posete.

Najveća beogradska fontana na Trgu Slavija od ponedeljka uveče osvetljena je bojama ruske i srpske zastave prema odluci gradskih vlasti. Ali, za dolazak ruskog predsednika ne pripremaju se samo srpski zvaničnici.

Na zidu zgrade u blizini puta od aerodroma ka centru grada, u kojoj se nalazi porodični restoran čuvenog srpskog tenisera Novaka Đokovića, postavljen je ogroman transparent sa slikom isprepletene srpske i ruske zastave i natpisom “Rusija. Srbija”.

Foto: Pink.rs

Građani na ulicama i društvenim mrežama takođe aktivno pišu o predstojećem dolasku i predloženoj ruti ruske delegacije. Najveće okupljanje ljudi očekuje se ispred najveće pravoslavne crkve Hrama Svetog Save u centru Beograda, čiji mozaik sponzorišu ruske kompanije, a gde se očekuje da se Putin i Vučić sastanu sa srpskim patrijarhom Irinejem.

U najstarijoj beogradskoj pravoslavnoj crkvi iz osamnaestog veka, posvećenoj Svetom Nikoli, nekoliko dana pre posete osveštan je pozlaćen oltarski krst koji su izradile lokalne zanatlije. Kao poklon Putinu, pripremili su ga opština Zemun, parohijani crkve Svetog Nikole i članovi Udruženja borilačkih veština "Svebor".

- Naš poklon je posvećen vekovnom rusko-srpskom prijateljstvu i 22. godišnjici plivanja za Časni krst na Bogojavljanje u Srbiji i ovde u Zemunu. Najznačajniji od pravoslavnih vernika, koji čuva tradiciju krštenja i jedini od svih predsednika i šefova država koji na ovaj praznik ulazi u vodu je Vladimir Putin - objasnio je za RIA Novosti starešina udruženja" Svebor " Cvetko Stojanović.

On je podsetio da će 19. januara, samo dan nakon posete predsednika Rusije, doći jedan od najvažnijih pravoslavnih praznika.

#Poseta

#Vladimir Putin

'