AKTUELNO

Pre 20 godina, u selu Račak na Kosovu i Metohiji, pronađena su tela 45 Albanaca, za čije su ubistvo bez dokaza optužene srpske snage bezbednosti, a što je bio i direktan povod za bombradovanje SRJ.

Optužbe koje je izrekao tadašnji šef misije OEBS na KiM Vilijam Voker, da su vladine snage u Račku počinile masakr nad nedužnim civilima, bile su presudne za odluku NATO pakta da SRJ bude bombardovana dva meseca kasnije.

Taj događaj - iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima - označio je prekretnicu u odnosima međunarodne zajednice Srbije i Kosova.

Zapadni zvaničnici prihvatili su Vokerov izveštaj, a uporna objašnjenja Srbije da su u Račku, u borbi ubijeni naoružani teroristi, koji su noću preobučeni u civilnu odeću, gotovo niko nije želeo da čuje.

Zoran Anđelković, bivši predsednik izvršnog veća KiM, za Novo jutro kaže da je srpska policija u to vreme jako teško dolazila do podataka, i da je komunikacija sa OEBS-om inače bila teža.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, u to vreme on je kao predsednik izvršnog veća dosta sarađaivao sa Vilijamom Vokerom dok je bio na čelu OEBS-a, i kako kaže, tog dana kada je ova vest obišla ceo svet, očekivalo se da to bude rutinska akcija koja je znatno ranije najaljena.

- Tog jutra ja sam dobio vest da se akcija završila. Inače, ta akcija je bila pripremljana jako dugo jer je taj deo oko Račka bio potpuno blokiran, pa je sama komunikacija bila otežana. U Račak se tada išlo da bi se deblokirao put - objašjava Anđelović, dodajući da je dolaskom Vokera na KiM bilo jasno da on takođe ima za cilj da “raseje OVK” po celom Kosovu.

- OVK nije bilo tada po gradovima, već je bio rasejan po rularnim sredinama. Jasna je bila njegova namera da ih raseje po celom Kosovu, i dovede ih i u gradove. Dešavalo se da nekoliko dana ili čak mesec dana prikuplja sva tela, i onda se pojavi sa činjenicom da je ubijeno toliko i toliko. Što se Račaka tiče, pričalo se da je reč o rutinskoj operaciji. Kada su naše službe stigle tamo, Voker je već uveliko bio tamo što je izazvalo sumnje - priseća se Anđelković.

Dragan Vujičić novinar Večernjih Novosti podseća da je Voker u Prištini nakon svega dobio i nekoliko odlikovanja, takođe i spomenik.

Foto: TvPink Printscreen

Vujačić kaže da u engleskom jeziku, kada se priča o Račku, postoji i reč koja opisuje prevaru kao što je prevara koja se dogodila u Račku.

- Toko je prozirna, da postoji “Račak prvera”, negde se upoređuju i sa lažnom vešću - objašnjava Vujačić.

#Kosovo

#Račak

'