AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Srbiju 17. januara, a sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisaće niz dokumenata.

Prema saznanjima PINK-a, ruski paket vredan je više stotina miliona evra. Dve zemlje potpisaće i 20 dokumenata, među kojima se nalazi nekoliko izuzetno važnih.

Među njima su tri akta koja se tiču intenzivnije saradnje u oblasti gasne privrede, set memoranduma i sporazuma koji će omogućiti razvoj inovacionih tehnologija, digitalizacije i softvera.

Planirano je i da se predsednik Putin obrati građanima naše zemlje!

Tokom boravka u Beogradu, Putin bi, kako se očekuje, trebalo da uruči Vučiću Orden Svetog Aleksandra Nevskog, znamenje koje se prvi put posle 100 godina dodeljuje jednom srpskom državniku. Poslednji koji je dobio to odlikovanje bio je nekadašnji srpski i jugoslovenski premijer Nikola Pašić.

Inače, za ukrašavanje najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu Rusija je našoj zemlji poklonila više od deset miliona evra, a Vučić i Putin, prema nekim najavama, dogovoriće nastavak ruske pomoći za potpuno okončanje radova u Hramu tokom 2019. godine.

Putin je već bio u Hramu Svetog Save kada mu je patrijarh Irinej uručio orden Svetog Save Prvog stepena, najviše odlikovanje SPC.

Putin je tada obećao konkretnu pomoć za završetak vračarskog Hrama koji bi trebalo da simbolizuje bliskost dvaju naroda.

#Vladimir Putin

'