AKTUELNO

Prvi bivši pripadnici takozvane oslobodilačke vojske Kosova (OVK) će sutra najverovatnije specijalnim avionom otputovati u Hag, gde će biti saslušani u Specijalnom sudu, koji je zadužen za utvrđivanje zločina te paravojne formacije tokm proteklog rata nad Srbima i pripadnicima drugih zajednica na KiM.

Kako piše GazetaExpres onlajn, Priština je zatažila dozvole za čarter let u petak, a nakon što ih je dobila sada je izvesno da će prvi pripadnici takozvane OVK u Hag putovati posebnim letom.

Bilo je, naime, planirano da avionom u Hag prvi otputuje bivši komandant OVK Sulejman Seljimi, koji se, međutim, neposredno uoči puta razboleo i hospitalizovan je u Prištini, koja pokušava da obezbedi njegovo saslušanje na Kosovu.

U Hag neće optutovati ni Remzi Šalja koji je nestao nakon što je dobio poziv za saslušanje u Specijalnom sudu, a nadležni u Prizrenu su već za njim raspisali poternicu, ali kosovski izvori tvrde da je nekadašnji pripadnik OVK, kojem se već sudi za otmicu i ubistvo Hadžija Petrešija kod Suve Reke 1998. godine, ne nalazi na Kosovu.

Lista putnika za Hag sutra ujutru nije saopštena, ali se specijalni avion već nalazi na aerodromu u Prištini, a pozive Specijalnog suda je osim ove dvojice dobilo još desetak pripadnika takozvane OVK. Vlasti u Prištini još rade na obezbeđivanju dozvola za poletanje, koje treba da obezbedi Ministarstvo za infrastrukturu, ali i ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova.

Međutim sve informacije u vezi sa ovim letom su proglašene tajnom. Više inrmacija nije bilo moguće dobiti ni od Agencije za upravljanje vazdužnim saobraćajem.

Toma Gaši, advokat Seljimija je rekao da je Priština zbog hospitalizacije njegovog klijenta zatražila da on bude saslušan na Kosovu.

- U timu za zastupanje mi pregovaramo sa Specijalnim tužilaštvom o intervjuisanju Seljimija u Prištini za neodređen datum kada se njegovo zdravstveno stanje normalizuje - napisao je Gaši na fejsbuku.

Portparol Specijalnog suda, Kristofe Benet za Expres izjavio da je moguće da se saslušanja obave i izvan sedišta tog suda. Benet je napomnenuo da svedoci koji se ne pojave na saslušanje mogu biti kažnjeni sa po 250 evra za svako neodazivanje pozivu. Seljimi je, inače, već osuđen na sedam godina zatvora za ratne zločine na Kosovu i trebalo je da bude prvi bivši pripadnik u Hagu među desetak njegovih saboraca koji su ovih dana takođe dobili pozive.

Prema pisanju prištinskih medija ranije, prvi u Hagu bi trebalo da se nađe bivši komandanti tzv. OVK Rustem Mustafa i njegov kolega iz operativne zone Dreniica Sami Ljuštaku.

Mustafa, poznatiji pod nadimkom Remi, i Ljuštaku će se u Hagu naći 14. januara. Tri dana kasnije, 17. januara, u Hagu će se nać i bivši pripadnik takozvane OVK Remzi Šalja, poznatiji pod nadimkom Crvena jabuka, dok je bivši komandant Nazif Mehmeti, poznat kao komandant Dini, pozvan u Hag na saslušanje 22, 23. i 24. januara.

Za sada nije poznato da li su oni od Specijalnog suda pozive dobili kao osumnjičeni ili kao svedoci. Prema optužnici kosovske Kancelarije specijalnog tužioca koju je podigao tužilac Haki Gecaj, Remzi Šalja je osumnjičen je da je juna 1998, zajedno sa drugim licima, članovima OVK, lišio slobode Hadžija Pertešija, koji je posle nekoliko dana pronađen mrtav kraj puta u blizini sela Dulje.

Sami Ljuštaku je jedan od najpoznatijih komandanata tzv. OVK. Ljuštaku je oslobođen optužžbi za ratni zločin u predmetu "Drenica".

Oficir takozvane OVK Nazif Mehmeti, koji je tokom rata bio poznat kao komandant Dini, već je bio osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine zato što je u periodu od 30. novembra 1998. do kraja aprilal 1999. pomogao I podržao komandanta Rustema Mustafu I Ljatifa Gašija na hapšenju nelojalnih Albanaca.

#Avion

#Hag

#OVK

'