AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o nagrađivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića odrednom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju dražva, što je zapravo velika čast srpskom predsediku, ali govorii o odličnim odnosima Srbije i Rusije, rekao je Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje.

- Samo odlikovanje znači i određeno priznanje. Ako znamo da je poslednji Srbin koji je dobio ovo odlikovanje Nikola Pašić, a on je, kao što znamo, bio simbol tog vremena ali i odnosa između Srbije i Rusije, onda to pokazuje da je to jedna vrsta i priznanja - rekao je Deđanski.

Kako kaže, predsednik Vučić dobija odlikovanje za trud i za odnos koji reprezentuje i ima sa Rusijom, i dodaje da ruski predsednik koji je lider današnjice, prati i zna kako se razvijaju srpski odnosi.

- Kako kaže, predsednik Vučić dobija samim ovim odlikovanjem i priznanje za iskren i pošten odnos koji Srbija ima prema Rusiji - rekao je Deđanski.

Istoričar Nebojša Damjanović, rekao je da je orden Aleksandra Nevskog jedan od najstarijih Ruskih odlikovanja, njega je uveo Petar Veliki, jedan od najvećih Rusih vladara, a on ga je, kako kaže, prvi i dobio posthumno.

Foto: TvPink Printscreen

- Nakon toga on je dodeljivan vekovima, i to ne samo za ratne zasluge. Njega su u 18.i 19.veku dobijali i neki znameniti Srbi. Dobijali su ih heroji i istaknuti generali. Dobijali su ga i čuveni naučnici za izuzetne doprinose - rekao je Damjanović.

On je objasnio da je u Drugom svetskom ratu, nakon pauze u kojoj se nije dodeljivao orden, obnovljeno dodeljivanje ordena i ta tradicija je, kako kaže, sačuvana i danas se dodeljuje takođe za izuzetne zasluge.

Deđanski je rekao da bi svaki Srbin trebalo da bude ponosan što je predsednik Srbije dobio jedan ovakav orden.

- To pokazuje na da su odnosi Srbije i Rusije izuzetno dobri, da Rusi cene i poštuju našeg predsednika, kao i stav Srbije prema njima. Ovo je svakako velika pohvala za sve nas - rekao je Deđanski.

Foto: TvPink Printscreen

On je rekao da pored mnogih koji su ponosni na ovaj uspeh, u Srbiji postoje i predstavnici opozicije koji pokušavaju sve da politizuju.

- Jeremić na primer napada Srbiju što kupuje oružje od Rusije, a ovde je napadao predsednika Vučića da pokušava da prevari Rusiju - rekao je Deđanski.

On je rekao da Srbija vodi izbalansiranu politiku, da ide puten EU integracija, ali i da gleda svoje interese, ali, dodaje Deđanski, uvek će biti onih koji će biti cinični i nezadovoljni.

- Uvek su najbolji odnosi bili kada su bili dobri odnosi izmešu vladara. Ne možemo da budemo protiv interesa države. Jedva čekam da vidim da ovi ljudi koji su optuživali predsednika Vučića, da sada optuže i predsednika Putina za ovaj potez - rekao je on.

#Aleksandar Vučić

#Novo jutro

#Orden

#Rusija

'