AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uspeo da pitanje Kosova ponovo učini važnim za međunarodnu zajednicu, dovodeći ponovo u pitanje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, rekli su gosti Novgo jutra.

Dešavanja koja su se na Kosovu i Metohiji dogodila u drugoj polovini godine, obeležila su 2018. godinu. Očekuje se da će čvor, koji se zapetljao i stopirao dijalog, možda u 2019. početi da se raspetljava i da će se za pregovaračkim stolom, pod vođstvom EU, ponovo naći Beograd i Priština.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić za Novo jutro kaže je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uspeo da pitanje Kosova ponovo učini važnim za međunarodnu zajednicu, dovodeći ponovo u pitanje jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Foto: TvPink Printscreen

- Međunarodna zajednica je tu temu stavila adakta, smatrajući da je kraj kada se dogodilo jednostrano proglašenje Kosova. Sada je to promenjeno i itekako važna tema - kaže Krstić.

Kako dodaje, vraćanje pitanja Kosova, po Krstiću je veliki diplomatski uspeh predsednika Vučića. Po njemu, ovo je događaj koji je najzanačjniji.

Krstić je podsetio i na mnoga druga dešavanja na Kosovu i oko Kosova. On se osvrnuo se na navodno hapšenje Marka Đurića, posete predsednika Vučića Kosovu, taksi, Gazivoda i slično.

- Sve ovo su teme kada je Srbija uspela da zadrži racionalnost, a mogla je da regauje emotivno i napravi štetu - dodaje Krstić sumirajući 2018. godinu.

Događaji tokom cele godine su ključni za narod koji živi na KiM, smatra Milovan Drecun predsednik Skupštinskog odbora za KiM. Kako objašnjava, rešavanje Kososkog problema sigurno odrediti put kojim će Srbija ići u 21. veku.

Foto: TvPink Printscreen

- Kada pogeledate šta je Priština uradila, onda vam je jasno u kakvom se položaju nalazimo. Od ubistva Olivera Ivanovića, do hapšenja Marka Đurića, uvođenja taksi i do najave Edija Rame da će 2025. godine KiM i Albanija da se ujedine. Sada ovo brisanje granica Kosova i Albanije, dovelo je do punog zastoja dijaloga Beograd - Priština - sumira Drecun dešavanja ove godine.

Kako kaže, sve ovo je negativna strana rešavanja ovog problema. Međuti, Drecun ističe i da su SAD otvorile prostor za rešavanje ovog problema. Prema njegovoj proceni, ovo je pozitivan pomak u raspetljavanju kosovskog čvora.

- Sve ovo je zasluga predsednika Vučića. Sada imamo priliku da štitimo naše interese - smatra Drecun.

Drecun isitiče da pozicija Srbije u ovom trenutku nije ni malo slaba, i kako objašnjava tek će zauzeti svoje mesto za pregovaračkim stolom.

#Kosovo

'