AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je večeras da je položaj Srba u Federaciji BiH "poražavajući" i da za to odgovornost snosi dosadašnja federalna i kantonalan vlast.

Linta je u izjavi naveo da bi vlasti u Beogradu i Banjaluci nakon konstituisanja vlasti u Federaciji BiH i u BiH trebalo da pokrenu stalni dijalog sa zvaničnim Sarajevom s ciljem da se suštinski poboljša položaj preostalih Srba i obezbedi njihova ravnopravnost.

On je rekao i da treba insistirati da se poštuju imovinska, stečena i svaka druga prava stotina hiljada Srba koji su rodom i poreklom sa područja Federacije BiH, a žive u RS, Srbiji, kao i u drugim zemljama.

- Politička elita u Federaciji BiH i Kantonima u prethodne 23 godine od završetka rata je konstantno kršila ljudska i nacionalna prava srpskog naroda nepoštujući ustavne i zakonske odredbe - smatra Linta.

On je ukazao i da preostali Srbi nemaju status konstitutvnog naroda u četiri kantona sa hrvatskom većinom (Hervegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački, Livanjski i Posavski) dok su u šest kantona sa bošnjačkom većinom kako kaže, konstitutivni samo na papiru, ali u stvarnosti nisu ravnopravni i priznati.

Linta navodi da su dosadašnje federalne i kantonalne vlasti onemogućavale zapošljavanje Srba u državnoj službi i javnim preduzećima, uskraćivale sredstva za srpske organizacije i udruženja, kao i za podsticaje u poljoprivredi, blokirale obnovu porušenih stambenih objekata, sprečavale povratak otete i uzurpirane srpske imovine. On ocenjuje i da se u Federaciji BiH ne poštuju srpski kutlurni i verski identitet.

#Miodrag Linta

'