AKTUELNO

Budžžet grada Beograda za sledeću godinu iznosi preko milijardu evra, a najveći skok je od poreza na dohodak građana, što znači da rastu plate i da je više zaposlenih, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Poslednjih pet godina, od kada Aleksandar Vučić vodi zemlju, uspostavljena je politička i ekonomska stabilnost, inflacija je plus-minus jedan odsto, a do 2012. godine inflacija je bila od dva do 16 procenata, bili su veliki skokovi deviznog kursa do 2012., a toga poslednjih pet godina nema. Ta ekonomska predvidivost i takva inflacija je odlika stabilnih ekonomija. Srbija ima političku stabilnost, koja je veoma važna, jer niko neće da ulaže novac u zemlju koja nije politički stabilna i koja nije ekonomski predvidiva - naglasio je Vesić.

Kompletno naše rukovodstvo je orijentisano ka privlačenju stranih investitora, dodao je on i naveo da Srbija može da funkcioniše dobro ako stalno ima nove investicije.

- To je i razlog što je nezaposlenost u Beogradu pala na manje od 77.000, a 2012. je bilo 116.000 nezaposlenih. Ono što je veoma bitno je to da sve investicije koje Aleksandar Vučić privuče u Srbiju su investicije u proizvodnju, ranije to i nije bilo tako. Na taj način se povećava naš izvoz, a smanjuje se uvoz i to je bitna promena. Srbija sada ima šansu da nadoknadi te istorijske nedostatke u ekonomiji, pa i politici i da uđe u red razvijenih evropskih zemalja - naglasio je Vesić.

Govoreći o mogućnostima razvoja tržžišta, Vesić je naglasio da je Beograd postao reginalni centar tržžišta nekretnina.

- Ove godine smo izdali građevinske dozvole za oko milion kvadrata, prošle godine smo takođe prešli tu brojku - dodao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd treba da postane policentričan grad, da ima više centara.

- Uređenjem Trga republike pretvorićemo ga u pravi trg, onako kako izgledaju trgovi u velikim gradovima i evropskim metropolama. Kada Savski trg bude završen sledeće godine i kada tu bude postavljen spomenik Stefanu Nemanji, saobraćaj će ići po obodima, na mestu sadašnje Žželezničke stanice će biti muzej, zgrada pošte će biti renovirana i biće vraćena stara fasada. To će biti jedan od novih centara grada. Novi Beograd takođe treba da ima svoj centar. Beograd na vodi je predviđen više za život, a preko puta u Bloku 18 gde je predviđena ista takva gradnja će biti pravi poslovni centar - naveo je Vesić.

On je dodao da će jedna velika međunarodnda finansijska institucija svoj centar za ovaj region prebaciti u Beograd, a žželja im je da se pozicioniraju na Novom Beogradu.

Vesić je izrazio zadovoljstvo što je Grad nastavio da sprovodi važžne infrastrukturne projekte.

- Naša politika poslednje četiri godine je bila da spustimo Beograd na reke, u tome smo uspeli sa Beogradom na vodi, ali i našim drugim projektima za koje smo otvorili mogućnost da se razvijaju, kao što je Makiško polje, Blok 18, Treći Beograd, Luka Beograd- prostor do Ade Huje. Na taj način ostvarujemo vekovni sad Beograđana, grad činimo atraktivnijim, privlačimo više investicija. Drugi stub naše politike je da čitava teritorija Beograda bude jednako tretirana, da se gradi infrastruktura - rekao je zamenik gradonačelnika.

Kako je rekao, Beograd postaje human grad, grad za ljude, jer je za četiri godine urađeno skoro 300 parkova, urbanih džžepova, igrališta, više od 20.000 kvadratnih metara pešačke zone, više od 20 kilometara biciklističkih staza. Sistem javnih bicikala se uvodi sledeće godine, a u planu je i 120 kilometara biciklističkih staza, kao i više velikih projekata.

Govoreći o proslavi Nove godine u Beogradu Vesić je rekao da su svi hoteli rasprodati i da grad očekuje dobru zaradu.

- Prošle godine smo zaradili oko 30 miliona evra samo od perioda oko Nove godine, a ove godine očekujemo rast u broju turista od 17 do 18 odsto jer smo već u oktobru imali isti broj turista kao čitave prethodne godine. Podsetiću i da je ukupna privreda grada, dakle, ugostitelji, šoping centri, hoteli i svi koji učestvuju u toj delatnosti prošle godine od turizma zaradila oko 800 miliona evra i da je za nas važno da nastavimo da širimo svoje turističke kapacitete. Zato je važžno što je aerodrom preuzeo francuski „Vansi” koji planira da duplira broj putnika i uložži u dalji razvoj. Važžno je takođe i ulaganje u kongresni turizam i zato ćemo se iduće godine baviti rešavanjem problema Sava centra jer se tu radi o klijenteli koja troši i više novca nego obični turisti - kazao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je Beogradska zima počela 1. decembra i da će trajati do 28. januara a ovaj period do Nove godine predstavlja jedan od najdinamičnijih događaja tokom novogodišnjih praznika.

- Otvorili smo Trg bajki ispred opštine Zvezdara, potom Trg otvorenog srca na Trgu republike, tu su i dešavanja na Trgu Nikole Pašića a 4. januara biće otvoreno Božžićno seoce ispred Hrama Svetog Save koje će trajati do 28. januara. Za vreme trodnevnih dešavanja tokom samog novogodišnjeg dočeka ispred Doma narodne skupštine, 30. decembra će biti di džžej veče sa „Rudimentalom” i još nekoliko domaćih di džžejeva, a 31. će biti doček na kome pevaju Saša Kovačević, Haris Džžinović, Momčilo Bajagić i Dejan Petrović sa svojim orkestrom. Već prvog januara od 14 časova imaćemo koncert klasične muzike na otvorenom a uveče koncert Raste i drugih domaćih muzičara - kazao je Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, nastaviće se sa ulaganjem u novogodišnju rasvetu jer je ona deo nogovogodišnje atmosfere, privlači turiste i čini naš grad lepšim.

- Do sada su već pet puta vandali u Tašmajdanskom parku rušili novogodišnju rasvetu i nadamo se da će Tužžilaštvo otkriti ko to radi, ali kada vidimo decu kako reaguju na tu rasvetu, vidimo da smo uradili pravu stvar. Na kritike se ne obazirem jer znam da se građanima to sviđa i ponosan sam na to što naš grad ne zaostaje za Moskvom, Londonom, Parizom. Rasvete će biti još više jer treba da okitimo i Mladenovac, Obrenovac, Lazarevac, Grocku... - zaključio je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'