AKTUELNO

Lider Narodne stranke i jedan od vođa Saveza za Srbiju Vuk Jeremić poručio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić morati da popusti pred, kako je rekao, zajedničkim pritiscima iz zemlje i inostranstva (!?!).

Jeremić nije objasnio o kakvim to koordinisanim pritiscima govori i da li to znači da su tajkun Đilas i on već dogovorili nekakav pakleni plan sa moćnicima iz inostranstva?!

- Cilj protesta je da dođe do promena u poretku koji trenutno živimo. To se neće dogoditi bez određenog pritiska koji očigledno može doći samo sa ulice jer su institucije zaključane. Istovremeno, svetski mediji su prvi put počeli da se interesuju o protestima. Sada je duh van boce. Kada 'Gardijan', 'Vašington post' i 'Fajnenšel tajms' pišu o situaciji u Srbiji, to su stvari koje se više ne vraćaju lako u pređašnje stanje. Vučić će morati da popusti pod zajedničkim pritiscima spolja i iznutra - rekao je Jeremić, koji juče nije hteo da odgovori na pitanja Informera.

Na drugoj strani, Stevica Deđanski iz Centra za međunarodnu saradnju kaže da je dobro što je jedan od lidera tzv. opozicije priznao da postoji koordinisana saradnja 'spoljašnjeg i unutrašnjeg faktora' na rušenju Vučića.

- Svima je jasno da britanske službe, šiptarski teroristi i takozvana opozicija sprovode sinhronizovanu akciju pritiska na vlast u Srbiji i da na taj način pokušavaju da je oslabe - naglašava Deđanski, podvlačeći da je predsednik Vučić razuman i politički dovoljno potkovan pa neće nasesti na ovakve provokacije.

- Predsednik ima ogromnu podršku u narodu i sigurno neće podleći pritiscima jedne male grupe ljudi, već će, ako bude bilo potrebno, izaći na izbore i pokazati koliku podršku ima. Time će na najbolji mogući način zapušiti usta svim protivnicima - smatra Deđanski.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević kaže da to čemu se Jeremić nada ne ide baš tako kako je zamislio.

- Jeremić je samo potvrdio ono što mi pričamo već neko vreme, a to je da protesti u Beogradu koincidiraju sa dešavanjima na KiM. To jeste pritisak na Srbiju, ali predsednik Vučić sigurno neće popustiti pred tim pritiscima i neće predati vlast bez izbora - ističe Vučević, uz ocenu da se vlast ne osvaja na ulici, već isključivo na izborima.

- Brzo ćemo imati priliku da poslušamo šta građani misle i koga podržavaju, jer jedino oni odlučuju o tome ko će biti na vlasti. A Jeremiću bih poručio da bi mu bilo bolje da brine o tome kako će prikupiti potpise za izbore, pošto mu je to bio problem u dosta opština, nego da se oslanja na pomoć spolja - zaključuje Vučević.

#Vuk Jeremić

'