AKTUELNO

Porast temperature donosi nove probleme. Usled otapanja snega, ali i najavljene ledene kiše neophodno je obratiti pažnju na ledenice koje vise sa krovova.

Ledenica usled obilnog snega u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije, ima na svakom koraku, a otopljenje koje je najavljeno za ovu nedelju moglo bi dovesti do toga da ledenice padnu i povrede nekoga ili pričine štetu na parkiranim vozilima.

Foto: Beta

Nadležni, kao i svake zime, aleluju na građane da na vreme uklone ledenice koje vise sa krovova.

Dužnost je skupštine stanara ili upravnika zgrada da uklone ledenice i sneg sa krova, odnosno da ograde mesto iznad kojeg se ledenice nalaze, kao i da stvore bezbedne uslove za njihovo uklanjanje.

Foto: Pixabay.com

Budući da su zgrade pravni subjekti, odgovorni su svi stanari kolektivno.

Ukoliko stanari nisu u mogućnosti da sami ukolne ledenice, što je uglavnom slučaj, mogu angažovati treće lice ili potražiti pomoć "Beokoma" i vatrogasaca.

Ako ne uklone ledenice, odnosno ne ograde prostor na kojem postoji opasnost, pored prekršajne, mogu i krivično da odgovaraju ako se nekom pešaku nešto dogodi.

Kazne za su kao i za neočišćen sneg, 50.000 dinara za pravno lice (zgrada je pravno lice) i 5.000 za fizičko lice (stanar). Kazne izriče komunalna inspekcija.

Foto: Pink.rs

Spremite se za NOVE PADAVINE, zima tek počinje

Zima ove godine počinje u petak, 21. decembra, u 23 sata i 22 minuta. Istovremeno, za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje leto, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža. U Beogradu obdanica traje 8 sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta, jer Sunce izlazi u 07:12, a zalazi u 15:59.

Foto: Pixabay.com

Ledenica 2012. godine UBILA ŽENU na Banjici

Nastavnica muzičke kulture A.O. (49), poginula je u februaru 2012. godine kada je na nju u u Paunovoj ulici na Banjici  pala ledenica teška oko četiri kilograma. Ostala je na mestu mrtva.

#Sneg

#opasnost

'