AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da se Priština ponaša kao razmaženo derište i da je pitanje da li oni koji su ih stvorili mogu da ih kontrolišu.

Gostujući u emisiji “Novo jutro” na Televiziji Pink, Dačić je ocenio da bi bilo logično da takozvana kosovska vojska bude rasformirana kada je utvrđeno da se na taj način krši Rezolucija 1244.

- Priština je i ranije htela da formira vojsku, ali im nisu dali. Ponašaju kao razmaženo derište koje nije dobilo ono što hoće pa histeriše i teroriše sve okolo. Sada je pitanje da li će oni koji su ih stvorili probati da ih kontrolišu i da li uopšte mogu da ih kontrolišu. Ono što sada rade prevazilazi sve granice - podvukao je Dačić.

On je ukazao da je Federika Mogerini juče imala težak sastanak sa Ramušem Haradinajem, posle kojeg niije bilo zajedničkog saopštenja ni konferencije za medije.

Kako je dodao, Haradinaj je na tom sastanku tražio da se završi da dijalogom, da se uključi Amerika…

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje i da li sada UN treba da se uključi u dijalog.

Dačić je rekao da jučerašnja sednica SB nije bila samo važna zbog toga da se čuje stav Srbije, već i drugih zemalja jer mnoge od njih ne kriju stvoj stav da je prekršena rezolucija 1244 .

Foto: RTV Pink

To je velika stvar i dobra strana ove sednice, rekao je Dačić i dodao da smatra da je predsednik Aleksandar Vučić nastupio argumentovano i izneo principe na kojima se temelji međunarodno prisustvo na Kosovu Metohiji.

- Ako se rezolucija 1244 krši, šta onda radi Kfor - upitao je Dačić.

Prema njegovim rečima, od 15 članica bezbezdnosti šest nije priznalo Kosovo. Međutim, čak i Obala Slonovače i Peru, koje su priznale Kosovo su jasno rekle da je ovo direktno kršenje rezolucije 1244.

On je naveo i da je sednica bila jasno upozorenje da se ne sme dozvoliti narušavanje bezbednosnih prlika na Kosovu i Metohiji.

- Pet zemalja je odmah tražilo zatvorenu sednicu - SAD, Velika Britanija, Francuska, Holandija i Poljska. Sa druge strane je šest zemalja podržalo zahtev Srbije da sednica bude zatvorena. Bilo je dodro što je sednica bila otvorena kako bi naša javnost videla u kakvim uslovima i u kakvoj političkoj atmosferi se inače razgovara - dodao je Dačić.

Ostvaren dobar rezultat u Kladovu, zadovoljni smo

Dačić, koji je i lider SPS, izjavio je da je ta stranka, kako samostalno, tako i u koalicija sa Jedinstvenom Srbijom, ostvarila dobar rezultat na lokalnim izborima u Srbiji, a posebno u Kladovu. On je rekao da su rezultatima zadovoljni i na izborima u Kuli, Doljevcu i Lucanima. - Ostvarili smo jedan veoma dobar rezultat ukupno gledajući -  rekao je Dacic i dodao da je u Kladovu ta koalicija dobila 30 odsto glasova, sto je vise nego ikad posle 2000. godine. U Kuli je ostvaren rezultat od 12 odsto glasova, kao i Doljevcu, naveo je Dačić. U Lučanima je SPS dobio podršku 10 odsto građana.

Kako je istakao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nastupio veoma argumentovano i izneo je principe na kojima se temelji međunarodno prisustvo na KiM.

Bila bi, zaključio je, logična posledica da se rasformira takozvana vojska Kosova posledica kada neko utvrdi da se krši Rezolucija 1244.

Dačić je istakao da su u prethodnom periodu napravljeni značajni diplomatski koraci i da se oni mere u tome koja zemlja je zaista priznala ili nije takozvanu nezavisnost Kosova.

- Veoma brzo ćemo doći do toga da je manje od polovine zemalja članica UN priznalo Kosovo - rekao je ministar spoljnih poslova. Dačić je rekao da je dan broj zemalja tvrdi da nisu priznale nezavisnot Kosova, a da Priština kaže da jesu.

- Ako Peru i Egipat četiri godine nisu glasali za Kosovo, kako sada mogu oni da tvrde da su na listi koja je to priznala - zapitao se Dačić.

- Mi smo pobedili, da smo izgubili ja bih tugovao i ne ne mogu da tugujem i kad pobedimo... Ja mislim da je to velika pobeda sa Srbiju jer nisu usli u Unesko, Interpol... niko sada ne može da zaustavi ove zemlje koje same povlače priznanje - rekao je Dačić.

On kaže i da su predstavnici prištinskih vlasti sada počeli da nude novac pojedinim zemljama, konkretno Lesotu da povuku odluku o povlačenju priznanja.

#Ivica Dačić

'