AKTUELNO

Predstavnici SAD i Britanije u SB UN podržali su transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga, dok su ruski i kineski ambasador ovaj potez ocenili kao pretnju miru.

Na vanrednoj sednici UN o kojoj se raspravljalo o formiranju tzv. Vojske Kosova, mnoge članice UN stale su na stranu Srbije i osudile poteze Prištine, zahtevajući povlačenje odluka.

Uz Srbiju su prvenstveno bile Rusija i Kina koje su upozorile na opasnost oružanog sukoba u regionu i pozvale Kfor da rasformira Vojsku Kosova.

- Odluka o formiranju vojske Kosova mora biti povučena, jer stvara krizu u regionu! Stvara osećaj da je sve dozvoljeno - rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

Foto: Tanjug AP

Poteze Prištine osudio je i Kazahstan.

- Jednostrane mere ugrožavaju mir - rekao je ambasador Kazahstana istakavši da su zabrinuti zbog formiranja "vojske" Kosova. I ambasador Perua tvrdio je da je formiranje "vojske Kosova" bilo protivno međunarodnom pravu. Isto tvrde i Etiopija, Ekvatorijalna Gvineja, kao i Bolivija.

- Rezolucija 1244 je još na snazi! Priština to krši formiranjem vojske! Pozivamo da se suzdrže od toga, a takse su samo još jedna provokacija koja ugrožava dijalog - rekao je predstavnik Bolivije na sinoćnoj sednici.

Foto: Tanjug

- Tri zakona koja je usvojio kosovski parlament su alarmanatna stvar i nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Pozivamo Prištinu da se uzdrži od toga - rekao je predstavnik Bolivije.

Obala Slonovače ukazala je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244, ali su pozvali obe strane da nastave pregovore i reše sporna pitanja.

Predstavnici Holandije, Poljske, Kuvajta, Velike Britanije i još nekih članica nisu videli "pretnju miru" u tzv. vojsci Kosova.

#Kosovo

#Srbija

#Ujedinjene nacije

#Vojska

'