AKTUELNO

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će, na zahtev Srbije i Rusije, zasedati povodom odluke Prištine o formiranju takozvane vojske Kosova.

Iako je zapad tražio da se sednica održi iza zatvorenih vrata, ona će ipak biti otvorena za javnost, a na njoj će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novinar Jakša Šćekić komentarišući pomenutu sednicu UN-a rekao je da je odlično što će se čuti glas Srbije, jer će to ući u dokumente Saveta bezbednosti.

- Ja pretpostavljam da će govor Aleksandra Vučića biti harmonizovan sa govorom predstavnika Ruske Federacije u Savetu bezbednosti, kao što će Tačijev govor biti sihronizovan sa predstavnikom Amerike. Tači je na Tviteru napisao da osnivanje takozvane kosovske vojske nije opasnost, da predstavlja opredeljenost Kosova za multientničke institucije - kaže Šćekić i dodaje:

Foto: TvPink Printscreen

Ono što je mnogo bitno je to što je rekao da je fokus, što se tiče dijaloga, za mesto i stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama. To im je sledeći zahtev - upozorava Šćekić u Novom jutru Televizije PInk.

On smatra da će Priština povući takse, kao i da se moglo naslutiti da će se to desiti jer se brašno masovno uvozilo.

- Dobili su, ajde, tu vojsku, pogledajte im budžet za narednu godinu, tu nema para za vojsku - naveo je Šćekić.

Foto: Tanjug AP

Komentarišući zahtev Amerike da današnja sednica bude zatvorena, Šćekić kaže da pri takvom uslovu nema medija, nema izveštavanja..

- Američko „Da“ kada je reč o Kosovu je jače od ruskog i kineskog „Ne“..to je odnos snaga danas. Amerika je rekla da i može, a sve dalje je veliko pitanje - ocenio je Šćekić.

Publicista prof. dr Srđa Trifković ocenio je da su Ujedinjene nacije totalno degradirana institucija.

Foto: TvPink Printscreen

- Ujedinjene nacije su postale jedno društvo za isprazne debate, čije odluke niko ne vrednuje ni pet odsto - ocenio je Trifković.

On dodaje da da bi došlo do bilo kakvog rešenja između Beograda i Prištine mora da postoji treća strana, garant sporazuma.

Više o pomenutoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Jakša Šćekić

#Srbija

#Ujedinjene nacije

'