AKTUELNO

Premijer će se sastati sa predsednikom Vlade Indije i predstavnicima raznih kompanija.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće od 10. do 13. januara u Indiji, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Tokom ove posete, premijer Vučić će se sastati sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, zatim sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, kao i sa ostalim učesnicima "Vibrant Gudžarat globalnom samitu" (Vibrant Gujarat Global Summit), čija je centralna tema "Održivi ekonomski i socijalni razvoj".

Premijer Vučić razgovaraće i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju Mumbajske berze.

- Vibrant Gudžarat globalni samit - predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji. Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od 2 miliona posetilaca.

Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan. U radu samita fokus će biti na sledećim sektorima: aeronautika, poljoprivreda, prehrambrena industrija, biotehnologija, hemijska i petrohemijska industrija, odbrana, građevinarstvo, elektronika, inovacije, istraživanje i razvoj, informacione tehnologije, zdravstvo, farmacija, životna sredina, obnovljiva energija, veliki infrastrukturni projekti, transport, lučki saobraćaj, preduzetništvo, tekstilna industrija, urbanizam i turizam.

Gudžarat spada među ekonomski najrazvijenije indijske države i predstavlja poslovnu kapiju sveta prema ostalim delovima Indije. U Gudžaratu se nalazi najveća rafinerija u svetu i četvrta najveća čeličana. Najveći je indijski proizvođač farmaceutskih, hemijskih i petrohemijskih proizvoda i najveći svetski proizvođač obrađenih dijamanata.

Gudžarat beleži rast stranih direktnih investicija od 30 posto godišnje. Ima više od dva miliona makro, srednjih i malih preduzeća, koja upošljavaju 15 miliona ljudi. Profilisao se i kao jedan od najvećih azijskih centara industrije automobila i autodelova, gde svoja postrojenja imaju General Motors India, TATA, AMW, kao i druge kompanije.

J. Stanković

#Aleksandar Vučić

#Indija

#Poseta

#Srbija

'