AKTUELNO

Takse od 100 odsto na srpsku robu treba ukinuti, a dijalog izmedu Prištine i Beograda treba da se nastavi, izjavila je portparolka Evropske unije Maja Kocijančić.

Evropska unija još nije odredila datum za sledeći sastanak lidera Prištine i Beograda, ali pre takvog sastanka traži ukidanje takse od 100 odsto na srpske proizvode.

Kocijančić je, navodi se, rekla da će se dijalog nastaviti, mada nije dala nikakav datum za sledeći sastanak.

- Naš rad se nastavlja, kao što je rečeno u poslednjoj rundi dijaloga. U stalnom smo kontaktu kako bi procenili nastavak poslednjeg sastanka - rekla je ona za prištinski "Zeri".

Poslednji sastanak u Briselu između kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održžan je 8. novembra, podseća RTK na srpskom jeziku.

Kocijančić je, kako se navodi, dodala da bi kosovska vlada trebalo da poništi odluku o taksi na srpske proizvode, s obzirom da preduzete mere ne pomažžu u normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

- Vlada Kosova treba da poništi te odluke. Akcije, mere i izjave koje se smatraju provokativnim i uvredljivim su duboko zabrinjavajuće i ne pomažu dijalogu i normalizaciji odnosa. ŽŽalbe bi trebalo da se rešavaju kroz dijalog kojem je Evropska unija posvećena. Predlog je na stolu, u rukama stranaka je da o njemu diskutuju. Spremni smo da vas podržžavamo u pronalažženju rešenja - dodala je ona.

#Beograd

#Dijalog

#Maja Kocijančić

#Priština

#Takse

'