AKTUELNO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je kasno sinoć zabrinutost posle odluke Kosova da formira vojsku pozivajući "sve strane" na uzdržanost, dok je u Savetu bezbednosti UN održan neformalni sastanak na zahtev Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je odluku Kosova koju podržavaju SAD i pozvao na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN. Predstavnici 15 zemalja članica Saveta sinoć su održali neformalni sastanak, preneli su diplomatski izvori u UN.

Isti izvori su posle tog sastanka rekli da je Rusija koja podržava Srbiju, zatražila javnu sednicu Saveta bezbednosti početkom naredne nedelje.

Diplomatski izvori su naveli da bi Vučić mogao da učestvuje na toj sednici i dodali da su evropske zemlje rezervisane da sednica bude javna. Drugi detalji nisu saopšteni.

Gutereš je sa svoje strane rekao da je sa "zabrinutošću" primio vest iz Kosova.

- Rezolucija 1244 iz 1999. godine je jedini pravni okvir za međunarodno bezbednosno prisustvo" na Kosovu, a snage NATO-a (Kfor) su zadužene za sigurnost i bezbednost tog područja - rekao je generalni sekretar UN i dodao da svako ograničenje odgovornosti Kfora u obavljanju bezbednosne dužnosti ne bi bilo u skladu sa rezolucijom.

Gutereš je pozvao "sve strane na uzdržanost u akcijama koje bi povećale tenzije i izazvale nazadovanje dijaloga" pod okriljem Evropske unije u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Američka podrška formiranju vojske Kosova dolazi nakon što su SAD u oktobru od Gutereša zatražile da pripremi strategiju okončanja misije UN posle skoro 20 godina prisustva na Kosovu.

#Antonio Gutereš

#Kosovo

#Ujedinjene nacije

'