AKTUELNO

Nakon najave da bi kosovske bezbednosne snage danas mogle da prerastu u vojsku, Srbi iz severne Kosovske Mitrovice odlučili su da daju odgovor - iako ih situacija i te kako zabrinjava, na svoje terase, prozore i ulaze postavili su zastave Srbije.

Građani Kosova uznemireni su nakon najava da će danas na sednici kosovskog parlamenta biti usvojen paket od tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Dodatu zabrinutost kod Srba izaziva i saznanje da će deo te vojske činiti upravo i oni zločinci iz tz. OVK koja je delovala sa kraja devedesetih. Najava formiranja takve vojske izaziva dodatne tenzije, jer po uticajem Amerikanaca i Britanaca očigledno da OVK nikada nije rasformirana, već da danas žele da je ozvaniče.

Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se raspravljati upravo o tome zakazana je za pre podne, a ceremonija proglašenja vojske za popodnevne sate u kasarni, nazvanoj po ratnom zločincu OVK-a, "Adem Jašari", uz put Priština-Kosovo Polje. Sve ovo dešava se u jeku povišenih tenzija i odluke privremenih prištinskih vlasti da poveća porez na uvoz robe iz Srbije i BiH za 100 odsto, tako da će vojska biti samo dotatno unošenje tenzija i komplikovanje već komplikovane situacije.

Foto: Tanjug AP

Iako vojska Kosova, ali i svaka druga oružana snaga na Kosovu, prema Rezoluciji 1244 ne može da postoji, Priština koristi formulaciju "transformacija" čime pokušava da zamaskira ovaj protivustavni proces. Srbi očekuju da će KFOR da rasformira paravojnu formaciju kolu Albanci žele da instaliraju na KiM, jer su po tome u obavezi prema Rezoluciji 1244.

Sve ovo praćeno je tenzijama i na terenu, pa je javnost tokom jučerašnjeg dana uznemirila informacija o dolasku konvoja od nekoliko desetina vozila KFOR-a na sever Kosova i Metohije. Posebno su uznemireni građani južne srpske pokrajine. Iako je KFOR saopštio da je reč o redovnoj obuci, malo ko ima dilemu da je i ovaj postupak povezan sa današnjom najavom o formiranju kosovske vojske.

Iako srpske vlasti danima ukazuju da formiranje vojske Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom, ali ni Rezolucijom 1244, izvesno je da će ona danas ipak biti formirana.

- Kosovo je za nas velika muka, posebno zbog poteza Prištine i najave formiranja vojske, što nije zasnovano ni na pravu ni na Rezoluciji 1244. Obaveza KFOR-a je da raspusti vojsku. Ali, oni to neće uraditi, reći će da se sve promenilo od kada su proglasili nezavisnost - rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još: VUČIĆ: NA SILU NIKO NEĆE UZIMATI VLAST, TAJ FILM NEĆETE GLEDATI! JA POD PRITISCIMA NE POPUŠTAM, A UVEK MOGU DA VAM DAM IZBORE! (FOTO)

Ipak, sponzori nezavisnosti Kosova ne obaziru se mnogo na međunarodno pravo, pa je tako američki ambasador u Prištini Filip Kosnet, današnji dan nazvao "istorojskim" za Kosovo i Metohiju. Isti stav ima i Velika Britanija, koja takođe podržava formiranje vojske, koja će za Kosovo značiti još jedan dokaz da je reč o suverenoj državi.

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice ukrasili su terase, prozore, ulaze ali i šetališta, srpskim trobojkama, u znak podrške svojoj državi i kao odgovor na najavu usvajanja zakona o formiranju vojske Kosova.

Foto: Tanjug

Zastave Srbije istaknute i kao odgovor na američke zastave u Prištini, južnoj Mitrovici i širom južnog dela KiM. Građani Mitrovice kažu da je severna Mitrovica još uvek njihova teritorija, te je ispravno istaći zastave Srbije.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

- To je naš odgovor da je ovo Srbija - poručuju građani.

#Kosovo

#Kosovska Mitrovica

#Vojska

#Zastava

'