AKTUELNO

Srpska lista očekuje da EU i cela međunarodna zajednica do petka izvrši snažan pritisak na Prištinu kako bi odustala od zakonodavnog aranžmana formiranja takozvane vojske Kosova, izjavio je danas Slavko Simić iz Srpske liste.

- Ukoliko se to i dogodi u petak sasvim je sigurno da će se podići velike tenzije i da će Priština stvoriti jednu ozbiljnu političku vatru koju će upotrebiti i prema srpskom narodu na KiM i prema Beogradu, a sasvim je sigurno da takva jedna politička vatra, ukoliko se stvori, ceo region osetiće od nje dim - rekao je Simić.

Upitan kakav će biti odgovor Srpske liste na eventualno formiranje takozvane vojske Kosova i da li su se konsultovali o tome sa Beogradom, Simić kaže da je Srpska lista stalno u komunikaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Djurićem, premijerkom Anom Brnabić i celom vladu.

- Oni svakoga dana imaju diplomatske aktivnosti kako bi upoznali međunarodnu zajednicu koliko je krhka bezbednosna situacija na ovim prostorima - rekao je Simić.

Poslanici Srpske liste, dodaje, čekaju ishod skupštinske sednice u petak i ukoliko set zakona o vojsci bude izglasan u skupštini sigurno će podneti žlabu Ustavnom sudu kako bi makara na taj način pokušali da prolongiraju stupanje na snagu tih zakona.

- Ukoliko Ustavni sud bude objektivna, profesionalan i ukoliko pokaže svoj institucionalni integritet sasavim je sigirno da će ovaj set zakona staviti van snage, jer ovi zakoni potpuno krše mnoge odredbe kosovskog Ustava - rekao je Simić.

On, ipak, navodi, da srpski narod na KiM očekuje da preovlada razum do petka.

- Očekujemo da Kosovo, ovakvo kakvo jeste, poštuje svoje najviše pravne akte, odnosno da poštuje Ustav i očekujemo da se poštuju međunarodni sporazumi koji treba da budu imperativ najuticajnijim evropskim zemljama - navodi Simić.

Povodom odustajanje Prištine od novih mera protiv Beograda, Simić kaže da je tačno da je Priština odlučila da odustane od radikalnih mera koje je nameravala da usvoji na sednici vlade, ali upozorava da je najotvorenije poslata poruka da postoji strategija ekonomskih, administrativnih i političkih mera koju Priština namerava da u narednom periodu upotrebi protiv srpskog naroda koji živi na KiM.

- Srpski naroda već danima na miran način protestuje boreći se za svoja prava i mi najbolje razumermo svaku poruku i odluku koja dolazi iz Prištine, najbolje razumemo da ne postoji konstruktivnost i najbolje razumemo da svaka nova štetna odluka najdirektnije ugrožava opstanak srpskog naroda i naših institucija na KiM - navodi Simić.

Naglasio je da svaka nova štetna odluka Prištine nije uperena protiv države Srbije i nije u pitanju nikakav reciprocitet, nego je svaka nova štetna odluka najdirektnije uperena protiv srpskog naroda koji živi na KiM i bori se za golu egzistenciju gotovo dve decenije.

#Priština

#Srpska lista

'