AKTUELNO

Boris Vujčić ističe da je slobodna trgovina nešto dobro i donosi rezultat.

Guverner Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić kaže da nije sasvim upoznat s porezima koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BIH, ali, s obzirom da je izvesno da se tim merama krši CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, tvrdi da će svaki ekonomista reći da je slobodna trgovina nešto dobro.

Vujčić je danas u Beču, na skupu novoosnovane Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN), podsetio da su Hrvatskoj ulaz u EU, te priključenje velikom tržištu doneli pozitivne rezultate i da izvoz zemlje raste za 10 odsto, dok je ranije bio rast između 3 do 4 odsto godišnje.

Ocenio je i da će izlaskom iz EU Velika Britanija dobiti granice, koje će pogoditi pre svega mala i srednja preduzeća, koja su stub svake ekonomije.

Istovremeno, kazao je, zemlje regiona, uključujući Hrvatsku, imale bi najveću korist zbog visokog stepena evroizacije, a to bi, smatra, dalo dodatni podsticaj ekonomiji i investicijama.

Vlasnik albanske kompanije "Abkons" Besnik Leskaj na tom je skupu rekao da nije informisan o događajima u vezi s porezima koje je uvela Priština, ali da svakako smatra da se problemi i takve vrste mogu prevazići regionalnom saradnjom.

- Smatram da je budućnost u regionalnoj saradnji, jer i ove teškoće mogu da se prevaziđu, jer su očigledno posledica problema u pregovorima na više nivoa. Saradnja poslovnih zajednica može da pomogne približavanju društava i političara - poručio je Leskaj. Uvođenje carina u suprotnosti je s CEFTA sporazumom, ali i sa težnjom za jačanjem regionalne saradnje i šteti isključivo privredi, ocenjeno je na skupu u Beču, dok je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič kazao je da jednostrane mere Prištine predstavljaju jasno kršenje i CEFTA sporazuma, ali i svih drugih pravila evropske integracije.

#Hrvatska

#Kosovo

#Priština

'