AKTUELNO

Nova mera prištinskih vlasti naišla je na kritiku i među prijateljima Kosova u Austriji, koji poručuju da su carine korak unazad.

Poslanik Narodne partije Austije (OVP) u Evropskom parlamentu Lukas Mandl, koji je član parlamentarne delegacije za Kosovo i Bosnu, naglasio je danas da su „carine korak unazad, umesto unapred“.

Predsednik austrijskog društva "Prijatelja Kosova" i član partije čiji je lider kancelar Sebastijan Kurc, rekao je da razume razočarenje zbog usporavanja procesa dijaloga, ali da treba sačuvati hladne glave i skloniti prepreke, umesto da se grade nove.

Mandl je zaključio da Kosovo treba da povuče carine.

- Povlačenje carina bila bi ispružena ruka koju bi srpska strana trebalo da prihvati - uveren je.

Veliku zabrinutost zbog aktuelnog razvoja na Balkanu izrazio je i poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kovačević.

Predsednik grupe prijateljstva sa Srbijom austrijskog parlamenta je, u saopštenju, ocenio da smanjenje tenzija u odnosima Beograda i Prištine nije na vidiku.

- Nezavisno od odluke na međunarodnom nivou protiv prijema Kosova u Interpol novo povećanje carina ne može biti ispravni odgovor - poručio je austrijski poslanik.

Istakao je da SPO ne želi da stane ni na jednu stranu, ali podvlači da bi umesto "zveckanja oružjem" odgovorni političari trebalo da traže pojačan dijalog.

- Svesna prokovacija trgovinskog rata u ovome sasvim sigurno nije od pomoći - naglasio je on.

#Austrija

#Carina

#Kosovo

'