AKTUELNO

Povodom rigoroznih carinskih mera koje su prištinske vlasti uvele na proizvode iz Srbije, ali i najava da albanske trupe sa dvadesetak vojnih kamiona krenule ka severu Kosova i Metohije, gosti specijalne emisije na TV Pink osudili su ovakve poteze i istakli da je njihov cilj isprovocirati sukobe, zastrašiti Srbe i zauzeti sever Kosova.

Zoran Milivojević, diplomata, rekao je da nema dilemu, pogotovo kada se ima u vidu saopštenje gospođe Kocijančić, da je EU pristrasna.

- Postoji očigledna podrška zapadnih sila. Mislim da su se danas usaglasili da zapad podržava odluke prištinske vlasti. Ovo je direkatan pritisak sa zapada - ukazao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, ni Haradinaj ni niko od njih ne stoji i ne govori samostalno.

- Dosta stvari pokazuje da projekat nezavisnosti Kosova nije uspeo i dovelo je do toga da se promeni metodologija - kazao je Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da je situacija teška i delikatna, ali da je uzdržanost Srbije važna.

- Uzdržanost je važna. Srbija mora da ostane na terenu politike, diplomatije, argumenata i da ostavi utisak da je ona garant mira i bezbednosti. Ukoliko se tu izjednači sa albanskim faktorom, mere prema nama bile bi drastičnije i gore - kazao je Milivojević.

Kako dodaje, Srbija ima pravo da štiti interese svog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Ja bih vršio pritisak preko međunarodnih faktora, koliko je moguće. Ovo je proba i test za Srbiju - kazao je Milivojević.

Goran Petronijević, advokat, izjavio je da ovi potezi mogu da pokažu i gubljenje živaca od strane rukovodstva takozvanog Kosova.

- Očigledno da im diplomatski porazi koje su pretrpeli nisu prijali. I te poraze koje su pretrpeli nije pretrpelo Kosovo već zapad. Ovakav stav koji se iskazuje prema Srbiji, oni se postavljaju neprijateljski. Nikome danas nije jasno, da je došlo do incidenta, ko bi bio kriv, po briselskoj administraciji, to bi bila Srbija - kazao je Petronijević.

Foto: TvPink Printscreen

On dodaje da nema koristi od oslanjanja na Brisel.

- Cilj je sever Kosova zauzeti staviti pod potpunu kontrolu, što bi kao rezultat imalo egzodus srpskog naroda - ocenio je Petronijević.

Petronijević je rekao da Srbija mora učiniti maksimalni napor i uzdržanost da ne bismo došli u situaciju da nas okrive za neke posledice.

Pročitajte još: PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA SRBA SA KIM: Srbija neće dozvoliti ubijanje našeg naroda. Naša ruka za dijalog je ispružena, ali moraju da se poštuju elementarne civilizacijske norme!

#Kosovo i Metohija

#Televizija Pink

'