AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda i visoki zvaničnik Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić ocenio je danas da povećanjem carina na uvoz robe iz centralne Srbije, kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj najviše kažnjavaju sopstvene građane.

- Posle teškog poraza koji su Tači i Haradinaj doživeli prilikom glasanja za Interpol, smislili su da treba da urade nešto kako bi svom narodu pokazali da nisu gubitnici, ali povećanjem carina oni kažnjavaju sopstvene građane - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, oni su pribegli najgoroj mogućoj meri, kao da su odlučili da kazne sopstvene građane jer će ova nera najviše njih koštati, s obzirom da "sirovine koju koristi to malo industrije dolazi iz Srbije".

Vesić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je očigledno da ova mera ima neke druge ciljeve.

- Na Balkanu ni jedna mera nije samo ekonomska, uvek ima primese politike. Jedan od ciljeva je bio da se izvrši pritisak na Srbiju kako bi de fakto priznala samoproglašenu nezavisnost. Drugi cilj je da se izvrši pritisak na Srbe kako bi živeli u stalnoj nestabilnosti i kako bi se iseljavali sa Kosova. I kako bi jednog dana na Kosovu Metohiji ostali samo manastiri i monasi koje bi oni čuvali kao malo vode na dlanu kao dokaz njihove multietičnosti. I zato kada je predsenik Vučić pokrenuo pitanje trajnog rešavanja Kosova i Metohije, jedan od razloga je bio da se zadrži status kvo koji najviše odgovara Prištini jer oni tako žele da dobiju Kosovo - rekao je Vesić.

Dodao je da to, na žalost, ni mnogi domaći političari nisu razumeli jer se zalažu za status kvo, ne shvatajući da se na taj način zalažu za politiku Prištine.

Vesić je podsetio da Kosovo ne dobija viznu liberalizaciju sa EU jer ne postoji granica prema Albaniji, ali zato je jako izražen organizovani kriminal koji se preliva i u Evropu, posebno kad je u pitanju trgovina narkoticima, i zato ih ne primaju u Interpol.

Ponovio je reči predsednika Vučića da Albanci ne razumeju da nemaju saveznike u zapadnim zemljama, već da je njihov jedini i pravi prijatelj upravo Srbija s kojom treba da sarađuju.

- Njihov cilj je bio da se isprovocira naš predsednik i da uradi ono što bi verovatno svaka zemlja na svetu uradila, a to je da uvede kontramere. Srbija to nije uradila jer u svim kriznim situacijama na Balkanu predsenik Vučić se ponašao vrlo racionalno. Srbija ne želi da kažnjava stanovništvo Kosova, jer nam oni nisu protivnici već ljudi s kojima želimo da živimo zajedno. Nadam se da će obični albanski građani posle ovoga shvatiti da se njihovo rukovodstvo igra sa njihovom sudbinom - rekao je Vesić.

On je istakao da veoma dugo traje takva situacija da su Albanci radili šta su hteli i da je njihov pritisak donosio rezultate u međunarodnoj zajednici.

- Tako se ponašaju decenijama unazad. Sada protiv sebe nemaju slabu Srbiju, izopštenu iz međunarodne zajednice, bez bilo kakvog uticaja i s kojom mogu da se igraju. Sada pred sobom imaju zemlju s veoma važnim predsednikom na čelu i zemlju koja je veoma poštovana. Tači i Haradinaj žive od ovakvih sukoba, a njihov najveći poraz jeste to što na Kosovu vidite samo srpsku robu i što Albanci kupuju tu robu", rekao je Vesić. "Predsednik Vučić je odgovoran političar - ocenio je Vesić i dodao da građani Kosova, ni albanske niti srpske nacionalnosti, nisu ništa krivi.

- Ne želeći da primeni kontramere, Srbija pokazuje da više vodi računa o građanima Kosova nego Haradinaj - naveo je Vesić.

On je ukazao i da, iako evropski zvaničnici osuđuju potez Kosova, zemlje regiona uglavnom ćute jer misle da mogu da iskoriste ovu situaciju, što je i ranije bio slučaj, ali, dodao je, to tržište ni pre niko nije mogao da zauzme jer tržište nikada ne može da se određuje politički.

Vesić je ocenio i da bi, nažalost, mnogi u srpskoj opoziciji poželeli da Haradinaj napravi nemire, jer u tome vide jedinu šansu da sruše Vučića i da dođu na vlast, i kao primer naveo jednog od lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa.

#Goran Vesić

'