AKTUELNO

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da odluka Prištine o povećanju taksi na srpsku robu na 100 odsto pre svega ima za cilj da protera srpskii narod sa Kosova i Metohije.

- Ove nerazumne, stetočinske odluke koje je donela Pristina, direktno će se prelamati preko leđa običnih građana - rekao je Petković i dodao da će ovi nameti biti pođednako loši i za Srbe i za Albance.

Ovakvim ponašanjem, dodaje, Priština pokušava zbog poraza u Interpolu, Entso-E i drugih planova koji se nisu ostvarili da skrene pažnju sa svih tih neuspeha i lošeg života na KiM.

Prema njegovim rečima, ova mera nije odmazda za Interpol već postoji četiri glavna cilja kojim se Priština rukovodila.

- Prvi je bio da se Srbija natera na kapitulaciju, gde bi rezultat trebalo da bude da prizna nezavisnost Kosova, što se nikad neće dogoditi - rekao je Petković.

Druga stvar odnosila se na to da se dodatno izvrši pritisak na srpski narod da ode sa svojih prostora, a treći da se izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi ovakvim potezom probali da kod njih kasnije istrguju viznu liberalizaciju.

Petković ističe da su međunarodna zajednica pre svega EU i visoka predstavnica prvi put sada jasno ukazali ko je glavni krivac.

- EU se zasniva na sistemu vrednosti u čijoj osnovi se nalazi sloboda protoka ljudi, kapitala i usluga. Ideja stvaranje tržišta bez barijera, carina, predstavljala je osnov ujedinjenja naroda Evrope. Sada u srcu Evrope u 21. veku vidimo kako se ponasa Priština suprotno svim ovim vrednostima - rekao je Petković.

Država Srbija, dodaje, neće uvesti recipročne mere jer smo mi civilizovana država koja postuje pregovore i dogovore i nama je stalo da pripadamo tipu društva kao sto je tip društva u EU.

On je rekao da srpski narod ima punu podršku države Srbije i da treba da bude suzdržan i hladne glave razmisli o svim potezima.

- Država Srbija će učiniti sve da se ovakvi potezi Prištine ne ponove i nadam se da će na kraju nadvladati zdrav razum, da će Priština poslušati ono što govori Brisel - rekao je Petković.

On je konstatovao da Srbija više nije onakva kakva je bila pre 10 godina, da su podrška i ugled Srbije u svetu drastično drugaciji te da se menja i svest kako treba da se reši kosovsko pitanje a to može samo kompromisom.

- Shvatila je to i Priština ali očigledno to ne želi da prihvati, pa ovakvim merama ruši dijalog da nema rešenja bez dogovora sa Srbijom - zaključio je Petković.

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković

'