AKTUELNO

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je večeras u Novom Sadu da je tokom dana bio na sastanku sa predsednikom Srbije, te da je na tom sastanku kazao da je stav EU da su odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH koju je primenila Priština "kršenje CEFTA sporazuma".

- Naš je stav prilično jasan, uvođenje mera je sto odsto kršenje CEFTA sporazuma i protivi se duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tražili smo od kosovskih vlasti da povuku odluku odmah - rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, dijalog između Prištine i Beograda, koji nadgleda Evropska unija, je najbolje mesto na kojem se mogu adresirati i ovakvi problemi.

- Dijalog, uz facilitaciju EU, je najbolje mesto da se razgovara o mnogim stvarim, da se nađe zajednički dogovor i očekujem nastavak dijaloga - rekao je Fabrici na ceremoniji proglašenja Evropske prestonice mladih 2021. u Novom Sadu.

Vlada Kosova usvojila je ranije danas odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je, najavljujući povećanje taksi, na Tviteru naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija "nastavlja svoju agresivnu kampanju na međunarodnoj pozornici" i da podriva proces normalizacije.

#Priština

#Sem Fabrici

'