AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je današnja odluka Prištine o podizanju takse za 100 odsto možda do sada najozbiljniji napad na Srbiju, naše građane i Srbe na KiM od strane prištinskih institucija i ozbiljan, ali ničim isprovociran i veoma težak udar na opstanak Srba na KiM i na srpsku privredu.

Đurić je preneo da je predsednik Aleksandar Vučić obavestio ambasadore Kine i Rusije o agresivnim, a ničim isprovociranim i neutemeljnim potezima Prištine i o stravičnoj situaciji u kojoj se Srbija našla, žrtvom jednog iracionlanog poteza.

Od njih su se, kaže, čule reči ohrabrenja i razumevanja i oni će o tome odmah izvestiti najvišde rukovodstvo svojih zemalja.

- Zvali smo i EU, sa nekima smo razgovarali, neki su na putu i nedostupni. Nadam se da će i oni neuporedivo ozbiljnije ovo shvatiti. Ako danas ne budu reagovali ne smem ni da zamislim gde možemo da budemo sutra. Budite uvereni da srpski narod na KiM ovo neće prihvatiti - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Predsednik Srbije je danas posle podne imao i vanredne sastanke sa ambasadorima EU i članica Kvinte, a zaseda i Savet za nacionalnu bezbednost.

Đurić je istakao da postoje dva cilja, kako kaže, brutalnog, a ničim izazvanog napada na Srbe na KiM.

- Cilj je da se Srbija ponizi i u političkom smislu natera na neku vrstu kapitulacije, političke ili neke druge, a drugi je da se proteraju Srbi i uguši opstanak na KiM - podvukao je Đurić.

On je poručio da će svaka odluka Beograda biti doneta racionalno, promišljeno i hladne glave, te da će predsednik i vlada doneti najbolje odluke u interesu Srba sa KiM i Srbije.

- Nikome neće biti dozvoljeno da ugrožava i gazi opstanak Srba na Kosovu i Metohiji - poduvkao je Đurić.

Prema njegovim rečima, nema dileme da je ovaj potez pokšaj da se Srbija i ceo region uvedu u haos, ali da nema dileme ni da ćemo se mi suprotstaviti pokušajima da se region uvede u mrak, Srbi sa KiM proteraju.

Na konstataciju da strane novinske agencije navode da je reč o odmazdi Prištine na odluku koju je juče doneo Interpol, Đurić je to okarakterisao kao brutalni cinizam i da nema promila srpske krivice, te naglasio da je današnji potez Prištine posledica činjenice da međunarodna zajednica nije reagovala kada je pre dve nedelje uvedena taksa od 10 odsto.

- Da je međunarodna zajednica tada reagovala kako je trebalo, oni se ne bi usudili da danas uvedu taksu od 100 odsto. A znam dobro da Priština pre svakodobro razmisli kakav je stav međunarodne zajednice - kazao je Đurić.

Đurić je naveo da Srbija sve vreme bira put dijaloga i normalnog i civilizovanog rešavanja problema, a da Priština mesecima unazad bira isključivo put eskalacije.

Naglasio je da saopštenja više nisu dovoljna i da je potrebna ozbiljna reakcija EU i međunarodne zajednice, mora da se izvrši konkretan politički pritisak na Prištinu.

On je naveo da je poslednjih dana Priština krala struju iz elektro sistema Srbije i da je danas zabeležena rekordna krađa, a da međunarodne institucije nisu reagovale zbog toga.

- Došlo je vreme da se podvuče crta da bi se sprečilo srljanje ne samo KiM već svih nas u mnogo veće probleme - rekao je Đurić.

On je kazao da Tači i Haradinaj igraju ''dobrog i lošeg policajca'', da svojim građanima pričaju jedno, a strancima drugo, ali da nema sumnje da oni deluju sinhronizovano i zajedno.

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

'