AKTUELNO

Ovo su mere protiv Srbije za koje niko ne može da kaže da spadaju u red normalnih ekonomskih mera, rekao je u specijalnoj emisiji na TV PINK, posvećenoj odluci Kosova da poveća takse na uvoz robe iz Srbije za 100, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

- Po CEFTA sporazumu to i nisu takse, to su ustvari carine. Po rezoluciji 12 44 kosovo nije samostalna država i ovo je u suprotnosti sa svim dokumetnima koje su potpisali ali i u suprotnosti sa onim što je donela EU - rekao je Dačić.

Kako kaže, suočavamo se sa trgovinskim ratom, koji je rezultat duboke strategije na koju su oni navikli ceo život.

- Doveli su do takve situacije gde misle da mogu da izvuku najviše. A žuri im se. U celoj situaciji na delu su sada pretnje. Ovo je primena sile. Ovo nisu ekonomske mere, ovo su političke mere. U sistemu koji EU propagira, ovo su nezabeležene mere i očekuje se da budu neprihvatljive - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija nije gospodar Interpola. Podseća da im je zahtev odbijen željom mnogobrojnih zemalja.

- Srbija nema nikakvu obavezu i nije ni prihvatila da podržava zahteve Kosova u međunarodnim organizacijama. Zemlje su prepoznale da tu nema reči o borbi protiv kriminala, več da je reč o politici - rekao je Dačić.

Kako kaže, juče je u Dubaiju pobedilo međunarodno pravo.

- Veliki broj zemalja sa svih kontinenata je glasalo protiv prijema Kosova u Interpol. Ako saberete uzdržane i one koji su bile protiv svega je 76 glasalo za njih. Situacija je teška, mere su donete da bi se isprovocirala međunarodna zajednica i prinudila da prihvati sve njihove zahteve. Ovo nije proba za Srbiju, ovo je proba za EU i za velike sile - rekao je Dačić.

Kako kaže, svaka akcija izaziva reakciju, ali kako kaže, bićemo mirni. Rekao je da Srbija neće povući ni jednu ishitrenu meru, ali neće ni dozvoliti da se ovo nastavi

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo je mera očajnika. Onih koji nemaju šta više da urade. Ovo je objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu. Na kraju krajeva, ovde je reč i o tome da se Srbi zastraše. Da se pitaju da li uopšte i dalje tamo da žive. A ako ostane takva mera i dalje na snazi, pitamo se šta se dalje može dogoditi - rekao je Dačić.

Ukoliko EU želi mir, moraće da reaguje. Srbija mora da bude mudra!

- Rusija i Kina su podržale Srbiju. I ne sumnjam da i ostale zemlje neće biti protiv. Pitanje je samo da li će ostati samo verbalno ili će ih pritisnuti da povuku odluku - rekao je Dačić.

On je rekao da je Srbija spremna na kompromis, ali i da treba da znaju da se ništa ne može uraditi bez razgovora sa Srbijom.

- Mi ostajemo pri onome što smo do sada pričali, ali u ovim uslovima je nemoguće pričati - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, kada bi Srbija uvela ovakve takse onim zemljama koje,  ne možete ni da zamislite kakva bi reakcija bila.

- EU na osnovu sporazuma može da kazni Kosovo ukoliko ga krši. Hoće li to da urade ili neće, od njih to zavisi. Mi nećemo ništa preuzimati u cilju zaoštravanja ovakve situacije. Imamo pred sobom spisak mogućih kontramera, ali sve te kontramere imaju i određene rizike i bilo bi dobro da se ne dođe do primene kontramera - rekao je Dačić.

Kako kaže, sve ovo što se dešava jeste rizično i unosi destabilizaciju u region, ali nagoveštava on, ima i jedna pozitivnu stvar, a to je kako kaže, da oni koji su ih napravili vide sa kim imaju posla.

Niko neće izvršiti pogrom Srba, a da Srbija ostane po strani!

- Ovo je akt neprijateljstva. Mi smo se obratili međunarodnoj zajednici i očekujemo njihovu reakciju. Ali i pripremamo kontramere ukoliko ne bude uspešne reakcije međunarodne zajednice. Oni donose sve besmislenije odluke i mere kako bi pokazali da nisu za dijalog i razgovor - rekao je Dačić.

Kako kaže, oni su postavili ultimatum EU kako bi dobili nešto.

- Oni nisu međunarodno priznata država, oni su pod međunarodnom upravom. Dok niste članovi UN ne postoji pravni okvir da možete da budete član neke od međunarodnih organizacija - rekao je Dačić.

Kako kaže, ovo je uvod u zaoštravanje unutrašnjih sukoba na samom Kosovu, a između samih Albanaca.

- Mi smo sve upozorili na moguće eskalacije i da ovo može da izazove reakciju Srbije i zato pamet u glavu dok je vreme. Niko neće izvršiti pogrom Srba, a da Srbija ostane po strani - rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

#Kosovo

'