AKTUELNO

Politički predstavnici Srba sa KiM smatraju da nove mere Prištine o povećanju poreza na srpske proizvode od 100 odsto predstavljaju nezvaničnu objavu rata prema Srbiji. Oni navode da su Srbi u strahu od novog egzodusa.

Prištinske vlasti odlučile su danas da povećaju takse za srpske proizvode na 100 odsto. Zbog ovakve odluke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće danas popodne vanredne sastanke sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članica Kvinte, a za kasnije popodne zakazao je i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, povodom najnovijih mera Prištine, rečeno je u Kabinetu predsednika.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste smatra da je odluka Prištine nezvanična objava rata.

- Ako se ova odluka ne povuče, mi smo dole na terenu gotovi - kaže Rakić za Pink.

Milovan Drecun kaže da je ovo jedan sulud i nepotreban potez koji pokazuje nemoć Prištine.

- Nastavljaju da pogoršavaju odnose Beograda i Prištine i komunikaciju Beograda sa Srbima sa KiM. Žele potpunu obustavu dijaloga i otežavanje život Srbima na KiM, braneći se strahovitim udarcem od juče - smatra Drecun.

Foto: TvPink Printscreen

Dodaje da moć koju imaju SAD ne može uvek da im pomogne i misle da su sada u velikom problemu.

- Srbija treba da insistira na nastavku razgovora i da pritiska međunarodnu zajednicu. Mislim da ćemo naredni period imati turbulenciju i napetosti, te moramo odgovarati smireno. Tako ćemo izazvati i reakciju zapada da izvrši pritisak na Prištinu da se ponaša odgovorno. Sličan odgovor samo bi izazvao lačnanu reakciju - kaže Drecun.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je podizanje taksi za 10 odsto grubo kršenje Cefta sporazuma, a današnja odluka je ekonomska agresija na Srbiju.

- Cilj je da se potpuno eliminiše prisustvo naših proizvoda. Srbije je postupila racionalno - kaže Anđelković, dodajući da Srbija mora da odgovori ako SAD i EU nisu u stanju.

Srbija mora da odgovori recipročno i na taj način spreči ponižavanje naše privrede i privrednika, smatra Anđelković, dodajući da će to Prištinu više zaboleti.

Foto: TV Pink Printscreen

Poslanik Srpske liste Igor Simić je ocenio da odluka Prištine ima političku pozadinu.

- Bićemo uz svoj narod. Priština će ovakvim potezima pokušti da oteža život Srbima do te mere da ih nateraju da odu - rekao je Simić i dodao da je reč o potezu koji je direktno na šetetu građana.

Ljude kojima se udara na egzistenciju ne možete da kontrolišete, dodao je Simić.

Simić je pozvao Vladu Srbije da hitno reaguje i preko međunarodne zajednice dovede do povlačenja odluke Prištine o podizanju taksi, navodeći da to može imati katastrofalne posledice do nivoa humanitarne katastrofe.

On je međunarodnu zajednicu pozvao da obuzda one krugove iz Prištine koji aplaudiraju ovakvoj odluci.

- Albancima možda neće biti problem da plaćaju 100 odsto veću cenu hleba, ali Srbima na KiM sigurno hoće - naglasio je Simić.

Foto: RTV Pink

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić poziva sve na solidarnost i insistira na povlačenju sramne odluke Prištine.

Rakić je istakao da zabrinjava upadljivo ćutanje međunarodne zajednice u ovom slučaju, ali i u slučaju primene drugih sporazuma.

- Priština ništa ne radi sama. Zastrašujuće je što vlada fama da je ono što je dobro za Srbe, loše je za Albance - istakao je Rakić.

Foto: TV Pink

Politički analitičar Branko Radun smatra da su ove mere vrsta ekonomskog rata, a da je važno da Srbija mora da se izbori da se ovakve mere ukinu.

- Bili smo mnogo tolerantni prema Albancima i sada je potrebno promisliti i uvesti određene mere - smatra Radun. Kaže da je ovo kršenje svih dogovora, ne samo Cefte.

Potrebno je imati ofanzivu i pokazati odlučnost, jer EU neće reagovati ako Srbija ne digne prašinu.

Dodaje da su oni koji su lobirali za Prištinu besni zbog neuspeha i da je ova odluka Prištine vrsta osvete zbog toga što se Srbija drznula da motiviše pojedine države da ne glasaju za ulazak Kosova u Interpol.

Rakić kaže da je prištinska odluka odmazda i prema sprskom i prema svom narodu.

Simić kaže da proizvodnja na KiM ne postoji, da je prinuđena na uvoz i da je zato ova odluka posebno opasna.

- Postavlja se realno pitanje kako umiriti građane. Vraćamo se posle u Kosovsku Mitrovicu da se potrudimo da umirimo Srbe. Ovo će pogoditi svakoga na KiM i zato savetujem da se ovakvi potezi povuku - apeluje Rakić.

Jelena Vukoičić, analitičar, kaže da su kosovski Albanci očigledno bili prilično sigurni da će Kosovo postati član Interpola.

Foto: TV Pink Printscreen

- Haradinaj je više puta sam rekao da nemaju politiku i da vode politiku koju im dikrtira SAD. I ovo danas je proizvod nečijeg diktata, a ne njihova samostalna odluka - kaže Vukoičić za Pink.

Novinar Jakša Šćekić kaže da ova mera ugrožava bezbednost u regionu.

- Ovo je vrsta ekonomskog rata i danas, u 21. veku, dižu takse na 100 odsto. Ovo je izraz panike - ocenjuje Šćekić. Dodaje da sada treba sačekati reakcije međunardne zajednice, ali i reakcije samih Albanaca na KiM.

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima ističe da je Priština nezadovoljnja jer nije prošla u Interpol i uspela da osnaži svoju poziciju.

- Ponašaju se kao uvređena mlada, ali ovo je velika opasnost ne samo za naše buduće odnose, nego za ceo region - rekao je Stojaković i dodao da se vlast u Beogradu treba da odlučuje hladne glave.

Kako je dodao, besni zbog Interpola su uveli takse od 100 odsto i žele da eliminišu našu robu. Stojaković je istakao da je u toku intenzivna diplomatska aktivnost naših zvaničnika kako bi se ova situacija razrešila.

Ekonomista Milenko Dželetović blaga reakcija međunarodne zajednice na kršenje pravila CEFTE, ovo nema veze sa ekonomijom, ovo je par ekselans politička odluka.

- Priština ovoim potezom srpskui nacionalnu zejadnicu lišila proizvoda već i većinsko albansko stanovništvo. Ovo je krajnje neodgovoran potez i ishitrena reakcija - dodao je Dželetović.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić, rekao je da je ova situacija verovatno reakcija Prištine, pravdanje pred domaćom javnošću koja protestvuje zbog nezadovoljstva četvrtim neuspehom u nizu u Interpolu.

Foto: RTV Pink

- To je potpuno neekonomska stvar koja je protivna pravilima i logici. Pravilima koje sama EU ubvodi i poštuje - rekao je Krstić.

Kako kaže, ovakva iskustva imamo i važno je da smo nešto i naučili iz tih iskustava.

- Nikakva preuranjena i preemotivna reakcija nije od koristi. Postoje glasovi i unutar Albanskog stanovništva. Neki ljudi govore protiv ovakvog ekonomskog revanšizma - rekao je Krstić.

Kako kaže, ne treba da pominjemo rat, treba, naglašava Krstić, da se bavimo diplomatijom.

- Ne postoje dve strane koje su se sukobile, ne postoji nikakva ravnoteža u faulu. Jasno je da je Priština napravila faul. Srbija nije napravila nikakav prekršaj. A danas treba diplomatski da poentiramo. Mislim da velike Evropske zemlje neće da žmure na ovakve odluke - rekao je Krstić.

Vukoičić smatra da je ova odluka zapravo pritisak da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

- Zbog ovoga svi pritisci i niko ne razmišlja o tome da je Srbija učinila sve što se od nje tražilo po Briselskom sporazumom. Niko nas nije pohvalio, ali niko nije ni kudio to što Priština ništa nije uradila - ocenjuje Vukoičić.

Vladimir Krulj, ekonomski stručnjak, smatra da je odluka predstavlja kršenje Cefta sporazuma.

- Ova mera je očigledno politički motivisana i vrsta je reakcije prištinskih vlasti na neuspeh u Dubaiju - kaže Krulj. Ocenjuje i da bi reakcija Brisela morala da postoji i morala bi da spreči ovakvu odluku.

Ovo je, kaže, rezultat mlake reakcije koja je došla iz Brisela kada su podigli takse za 10 odsto.

Foto: Printscreen Youtube

- Ova mera ne omogućuje boljitak i njome se kažnjavaju pre svega građani KiM - kaže Krulj za Pink, dodajući da su ove trgovinske mere neodgovorne.

I sami građani ocenjuju ovu odluku kao katastrofalnu i kao čisto političku.

Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka smatra ovaj potez provokacijom kojom bi se izazvala reakcija Srbije.

- Mislim da će ovo morati da bude sankcionisano, a Brisel i međunarodna zajednica morali bi da pokažu odlučnost - kaže Đukanović za Pink.

Ističe da odgovor mora biti racionalan, a ne ishitren.

- Mislim da je glavni cilj odustati od dijaloga. Očekujem od SAD jasno saopštenje u kojem osuđuju ovakve mere - kaže Đukanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Đukanović je rekao da bi trebalo da Priština brzo izmeni ovu odluku.

- 2015. smo imalli hermetičko zatvaranje granica između Srbije i Hrvatske, kada se pobunila privredna zajednica te zemlje. Tako i sada očekujem reakciju privredne zajednice sa Kosova - rekao je Đukanović.

Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike" kaže da ovakva mera dovodi do destabilizacije čitavog regiona. Ocenjuje da je Prištinu zaboleo Interpol, a sada je važno sačuvati hladnu glavu.

- Mislim da će komunikacija Vučića i šefova država biti intenzivna. Ovo može da se od ekonomskog ludila pretvori u bezbedonosni problem - kaže Apostolovski.

Krstić podseća da su SAD imale jasan stav o podizanju taksi, odnosno osudile su ga. Očekuje 10 puta jaču reakciju Amerike i slaže se da se sve dešava u kontekstu želje određenih centara moći u Prištini da izađu iz dijaloga.

- Ulazak u Interpol bio bi snažan podsticaj Prištini da izađe iz dijaloga, a pošto se to nije desilo, posegnuli su za ovim merama, a samo kako bi izašli iz dijaloga. Ne smemo da ih pustimo i treba da insisitiramo na razgovoru - kaže Krstić.

Ilija Kajtaz stručnjak za bezbednost, rekao je da mere Prištine treba temeljno prihvatiti.

- Ovo je reakcija na glasanje u Interpolu. To je izgleda nekim centrima moći prelilo čašu. Ništa na KiM ne može da se desi bez naređenja iz Vašingtona. Mi nemamo posla sa Albanskim vođstvom. Srbija je počela da biva pobednik, a to neki centri moći ne mogu da prihvate - rekao je Ilija Kajtaz, stručnjak za bezbednost.

Kako kaže, moramo da unapredimo institucije za bezbednost i da ako iza ovoga, kako kaže, ne stanu zapadni mentori, moramo videti šta i kako.

- Ovo je vanredna situacija i ona će sada biti redovna i može biti uvod u radikalnije poteze Prištine. Sa jedne strane moramo da pokažemo državnički kapacitet, da budemo mudri, i želeo bih da podsetim da se radi o tome da imamo silazak unipolarnog sveta i to ide sa jako velikim rizicima i trebalo bi da pokušamo da ne budemo žrtva preslaganja moći u svetu - rekao je Kajtez.

Foto: TvPink Printscreen

Petar Petković iz Kancelarije za KiM, rekao je da ova odluka Prištine jasno pokazuje da je reč o apsolutno štetočinskoj i protivpravnoj odluci koja u osnovi ima pre svega mržnju prema Srbiji i Srbima.

- Reč je o rasističkoj odluci. Neka mi neko kaže šta je sledeći potez Prištine, dokle će ići dalje? To znači da direktno atakuju na život Srba ali i svih građana koji žive na KiM. Tamo žive ljudi. Građani na KiM. Svi će biti pogođeni ovom suludom odlukom - rekao je Petković.

Kako kaže, sprema se neko saopštenje EU, i da se radi na novom saopštenju.

- Tako kada postavite stvari kao da im dajete vetar u leđa da nastave da rade to što rade. Sama EU čija je osnova zajedničko tržište i danas u srcu Evrope vidimo ovakvo ponašanje.

Dejan Miletić iz Centra za globalizaciju rekao je da moraju da se znaju granice.

- Koja je crvena linija od koje Srbija neće biti glas razuma, već država koja će morati da povuče poteze kako bi sačuvala svoje stanovništvo - rekao je Miletić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, jasno je u kom pravcu se sada ide. Srbija ne pravi probleme, već želi pregovore, kaže Miletić, i dodaje da se mnogi varaju ako misle da će Srbija priznati Kosovo.

- Nije mi jasno kako to ne dopire više do njih. To je nešto što je faktičko stanje. Mi moramo da istrajemo na odbrani srpskog naroda dole - rekao je Miletić.

Nebojša Čović, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da ovo nije ekonoski udar na Srbiju, već, kako kaže, da je pokušaj da se i ono malo Srba koji su na KiM iseli, da osete nestabilnost.

Diplomata Zoran Milivojević, rekao je da nikakve odluke i poteze koji proizvode dejstva na širen i regionalnom planu, predstavnici vlasti u Prištini ne donose sami.

- Ovo proizvodi dejstva koja se direktno tiču bezbednosti u regionu. Nema šanse da sami donesu takve odluke - rekao je Milivojević.

Kako kaže, međunarodna zajednica je na probi. Da vidimo, kako kaže, da li žele stabilizaciju ili idemo u suprotnom pravcu.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo je nemogućnost da se realizuje ona strategija koja je bila predviđena za Zapadni Balkan. Ovo je priča koja traje već neko vreme.

Kako kaže, iza ovoga je čista politika.

- Čitav niz poteza u zadnje dve godine pokazuje da ta priča bledi i da je sve manje faktora koji prihvataju da to postoji i da je izvesno da će do toga doći. Pada ne samo raspoloženje već i argumenti da se uopšte o toj tezi i raspravlja. Ovo je deo mozaika da se kosovska priča ubrzava, i cela priča je status KiM na način kako zapad to vidi - rekao je Milivojević.

Predrag Marković istoričar rekao je da Srbi moraju da imaju posebnu podršku matice, jer zaista u ovim uslovima i okolnostima ne postoji netrpeljiviji svet od kosovskih Albanaca.

- Njima ne smetaju samo živi Srbi, već i mrtvi. Oni su porušili sva srpska groblja na KiM - rekao je Marković. Srbija mora da zaštiti i kosti i svetinje i sve što je srpsko - rekao je Marković.

#Kosovo

#Televizija Pink

'