AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je odluka prištisnkih vlasti o podizanju tarksi za srpske proizvode reakcija na jučerašnje glasanje u Interpolu i ovo nema veze sa ekonomijom, a još manje sa trgovinom.

- Ovo je par ekselans političkla odluka, kao neka vrsta odmazde za činjenicu da Kosovo nije primljeno u Interpol - rekao je Ljajić.

Ministar je istakao da će ovo naneti ogromnu šetetu svima, a pre svega potrošačima i proizvođačima na Kosovu, jer oni nisu kupovali srpske proizvode zato što ih vole, već zato što su nakonkurentniji od svih u regionu.

- Sada će te proizvode morati da kupuju po znatno skupljim cenama iz drugih zemalja. Ovo nije podizanje takse na 100 odsto, ovo je definitivno obustvaljanje trgovine. I sa taksom od 10 odsto naši proizvođači su bili nekonkurentni i imali smo za polovinu manju prodaju. Ovo je definitivno potpuna blokada - istakao je Ljajić.

Kako je naveo, na severu Kosova nema te vrste kontrole kao na jugu KiM gde se vrši kontrola po rafovima u prodavnicama

- Sa ovim svim merama trgovina između centralne Srbije i Kosova nema - rekao je Ljajić i dodao da se Kosovo samo isključilo iz CEFTA sporazuma.

#Rasim Ljajić

'