AKTUELNO

On smatra da Brisel i Priština treba da stvore uslove onako kako je dogovoreno.

Skupštinski Odbor za KIM raspravljaće u sredu, 11. januara, o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao je medijima predsednik tog odbora Milovan Drecun koji je istakao i da su, kada je u pitanju formiranje ZSO, sada na potezu Priština i Brisel.

Drecun kaže da je nedavno došlo do nepotrebnog usložnjavanja političke situacije na KIM zbog delovanja pojedinih srpskih predstavnika, te da je situacija razrešena na racionalan i politički opravdan način.

On dodaje da se u narednom periodu očekuje da srpski predstavnici u privremenim institucijama budu jedinstveni, navodeći da se moraju zaštititi interesi srpskog naroda od pokušaja Albanaca da nametnu jednostrana rešenja koja bi bila štetna po njih.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na KIM, Drecun kaže da je za sednicu odbora tražio od nadležnih službi da pripreme informaciju o tome posebno imajući u vidu delovanje radikalnih islamista i grupisanje džihadista iz Islamske države na područjima Balkana sa kojih su otišli da se bore.

On kaže da je neprihvatljivo da se u nedogled odlaže ono što je ključni element, temelj Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dodajući da Priština godinama nalazi razne izgovore da do toga ne dođe.

- Ako Priština ne želi da formira ZSO želimo da se proces normalizacije odnosa sačuva i nastavi. Predstavnici srpskog naroda će u skladu sa Briselskim sporazumom biti prinuđeni da je formiraju, jer je vide kao jedini sistemski mahanizam za opstanak i ekonomski prosperitet - rekao je Drecun.

Kako je dodao, bez ZSO srpski narod nema neku održivu, izglednu budućnost na KIM.

U praksi bi to izgledalo tako što bi predstavnici deset opština koji će činiti ZSO i moguće još neki ugledni pojedinci kao delegati formirati skupštinu, a ona će izabrati druge organe i doneće se statut kojim će se definisati nadležnosti i ZSO će početi da funkcioniše, objasnio je on.

Podsetio je da je takozvana vlada u Prištini trebalo da donese obavezujuću uredbu kojom bi se u pravni poredak na KIM otvorilo mesto za ZSO.

I. P.

#Brisel

#Milovan Drecun

#Priština

#ZSO

'