AKTUELNO

Čadež je rekao da svi moraju da poštuju okvire koje su zakonom zadati.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je  da ne postoji nikakva nova odluka ili uredba prištinskih vlasti u vezi sa carinskim deklaracijama.

Danas su mediji objavili da je kosovski ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, primio nalog da onemogući prodaju i uvoz roba na čijim deklaracijama piše "Kosovo i Metohija", "Kosovo Unmik" ili "Rezolucija 1244", jer ona dolazi iz centralne Srbije i BiH. Čadež za Nacionalni dnenik Pink televizije kaže da je razgovarao sa kosovskim ministrom trgovine koji mu je rekao da "ne postoji nijedna nova odluka njegovog ministarstva kada su u pitanju carinske deklaracije, već samo da se poštuje ono što je dogovoreno i u Briselu i u toku dijaloga". A to je, pojasnio je Čadež, da može da se koristi u carinskoj deklaraciji "Kosovo" ili "Kosovo*" a ne "Republika Kosovo" kako se, naglasio je, i inače roba plasira na teritoriju Kosova.

- Ne postoji nijedna nova uredba. Ovo što se dogodilo je da smo imali nekoliiko proizvoda, na kojima je na samom proizvodu na deklaraciji pisalo 'Kosovo i Metohija', a u carinskoj deklaraciji koja je predata je pisalo kako je bilo i dogovoreno. Ne postoji ništa što je nova neka odluka ili naredba prištinskih vlasti - napomenuo je Čadež.

Ipak, predsednik PKS napominje da to ne rešava problem u vezi sa uvođenjem dodatnih 10 odsto carine na srpske proizvode što, naglasio je, predstavlja kršenje CEFTA sporazuma, Briselskog dijaloga i Akcionog plana za stvaranje jedinstvenog ekonomskog područja, na koji su se sve vlade u regionu obavezale.

Kako kaže, imao je priliku da razgovara sa preduzetnicima sa Kosova, a jedan od njih je proizvođač brašna.

- On je odmah podigao cene za deset posto, jer svu sirovinu uzovi iz Srbije i to se vidi kroz podizanje cene hleba. Na kraju će građani platiti tu cenu. Izvoz cene te kompanije se prepolovio, on ne može da bude konkurentan na tržištu. Ova mera ne šteti samo srpskim kompanijama, već i kosovskim - završava Čadež.

#Marko Čadež

'