AKTUELNO

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, predmet razgovora bio je, između ostalog, nastvak saradnje Srbije sa Mehanizmom.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsednikom Mehanizma Ujedinjenih nacija za međunarodne krivične tribunale za bivšu Jugoslaviju i Ruandu sudijom Teodorom Meronom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, 19. i 20. novembra.

Predmet razgovora bili su nastavak saradnje Srbije sa Mehanizmom, pitanje pružanja pomoći Mehanizma nacionalnom pravosuđu u Srbiji u vezi sa predmetima ratnih zločina, osnivanje informativnih centara o Haškom tribunalu u Srbiji i drugim zemljama regiona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto: Tanjug

Kako se navodi, razgovaralo se i o naporima da se obezbedi pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou, kao i o položaju pojedinih srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni.

U okviru oproštajne posete sudije Teodora Merona zemljama regiona pred završetak njegovog mandata 19. januara 2019. godine, planirano je da on, nakon Srbije, poseti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Funkciju predsednika Mehanizma od januara 2019. godine preuzeće sudija Karmelo Adžijus, poslednji predsednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, koji je prestao sa radom 31. decembra 2017. godine.

Foto: Tanjug

U pratnji predsednika Mehanizma Haškog tribunala je i šefica njegovog kabineta, Gabrijela Mekintajer i Helena Eglston, portparolka Mehanizma.

U delegaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pored prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića, bili su i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica, ambasador dr Slavoljub Carić, načelnik Odeljenja za međunarodne pravne poslove i Jasmina Pekmezović, prvi savetnik, dodaje se u saopštenju.

#Ivica Dačić

#Sastanak

#region

'