AKTUELNO

Premijerka je istakla da je Priština prekršila CEFTA sporazum uvišenjem taksi na robu iz centralne Srbije i upravo je ovo dokaz diskriminacije svega srpskog.

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas u Beču da Priština taksama suprotnim CEFTA sporazumu diskriminiše sve što je srpsko.

Brnabić je, na konferenciji za štampu, posle radnog doručka predsedavajućeg EU, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca sa premijerima Zapadnog Balkana, ukazala da je Srbija okrenuta budućnosti, ali nažalost se region svako malo vraća unazad.

To je, kako je istakla, posebno vidljivo poslednje dve sedmice i ukazala da je Priština prekršila CEFTA sporazum povećanjem taksi za robu iz centralne Srbije.

- To nije u skladu sa CEFTA, i predstavlja jasnu diskriminaciju svega što je srpsko. Nadamo se u budućnosti da ćemo biti u stanju da implementiramo ovaj sporazum, što će omogućiti nastavak razgovora o onome što možemo zajedno postići - objasnila je ona.

Zahvalila se kancelaru Kurcu na tome što je Austrija proširenje EU držala visoko na listi prioriteta, i izrazila nadu u dalje otvaranja poglavlja, što je, kako je kako je istakla, važan signal za građane Srbije.

Ona je rekla da je Srbija posvećena evropskoj integarciji, reformama, kao i regionalnoj saradnji, što su i ključni prioriteti naše zemlje, a ne samo zbog etapa na put ka EU.

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištii Ramuš Haradinaj, koji je na konferenciji govorio posle srpske premijerke, utvrdio je da je potez Prištine suprotan CEFTI usledio zbog navodnog dugogodišnjeg nejednakog tretmana robe sa Kosova u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

- Nijedan proizvod sa Kosova nije mogao da ide u Srbiju i BiH bez finansijskih prepreka. S druge strane imamo dobru saradnju sa drugim zemlajma, sa kojima nemamo tarifne prepreke. Spremni smo na jačanje odnosa sa svim susedima - kazao je on.

Foto: Tanjug

Dalje se Haradinaj osvrnuo na viznu liberalizaciju sa EU, dodajući da je Priština spremna na to, ali da danas u Evropi ne postojis premnsot da se o tome odluči.

Priština je, prema njegovim rečima, ispunila sve potrebne uslove i rekao da ima „pun kapacitet“ za sprovođenje vizne liberalizacije, a albanski premijer Edi Rama je podržao zahtev Prištine.

- Nadam se da će vizna liberalizacija sa Kosovom uslediti barem nakon izbora za Evropski parlament - rekao je Rama.

Domaćin skupa, austrijski kancelar Kurc rekao je da je danas sa premijerima Zapadnog balkana razgovarao o evropskoj integraciji regiona, kao i saradnji unutar regiona.

On je istakao da je Austrija snažan partne regionu na putu ka EU, i da je stav Beča da EU ne bi bila potpuna bez Zapadnog Balkana.

- Znamo da je stabilnost Evrope povezana sa bezbednošsću i stabilnosti u vašem regionu. Zato je jako važno da sve zemlje Zapadnog Balkana idu putem ka EU - poručio je Kurc.

Evrospki komesar Johanes Han kazao je da je širenje EU jedan od tr ključna prioriteta predsedavanaj Austrije EU, što je bilo jako bitno.

Istovremeno je ukazao da je bitno da se Zapadni Balkan integriše u zajedničko tržište, za šta je važno “Ukinuti sve barijere, formalne i neformalne”.

Povezivanje regiona, prema njegovim rečima je, od velikog značaja za region, posebno u energetskom sektoru.

- Bitno je da se poveća obim trgovinske saradnje unutar regiona. Od 2016.do 2017.imali smo blag rast koji je obećavajući trend. U poslednjih deset godina udvostručena je trgovina regiona sa EU - objasnio je Han ukazujući da to pokazuje koji potencijal ima region.

Istakao je da je bitno da svih šest zemalja regiona imaju evropsku perspektivu, dodajući da je to proces na osnovu zasluga.

- To znači da neće svi zajedno moći pristupiti, ali je bitno da svi imaju perspektivu - naglasio je Han.

#Ana Brnabić

#Beč

#Kosovo

'