AKTUELNO

- Nepobitna je činjenica da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni' pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja postao legalan u Hrvatskoj - istakao je predsednik Saveza Srba iz regiona u pisanoj izjavi.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da su ustaški pozdrav "Za dom spremni" na izložbi u Hrvatskom saboru i na spomen ploči na ulazu u Novinarski dom u Zagrebu dva od mnogih primera koji jasno potvrđuju tezu da je današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH.

- Nepobitna je činjenica da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni' pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja postao legalan u Hrvatskoj - ističe Linta u pisanoj izjavi.

On je podsetio da su prekršajni sudovi u Požegi i Slunju doneli presude kojima se "Za dom spremni" smatra izrazom volje vlasti, kao i da njegova upotreba ne uznemirava javnost.

Pored toga, hrvatsko ministarstvo državne uprave je dalo saglasnost da "Za dom spremni" može da ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su bili sastavni dio Hrvatske vojske.

Linta ističe da spomen ploča na kojoj stoji "Za dom spremni" i koja je bila u Jasenovcu nije uništena, nego je samo premeštena na spomen područje u Novskoj gde i dalje stoji.

- Takvih spomen ploča u Hrvatskoj ima na stotine. U Hrvatskoj se nesmetano svake godine održavaju mise Anti Paveliću i ubijenim ustaškim generalima i drugim visokim oficirima NDH. Posebno je skandalaozna preporuka Saveta Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću prema kojoj se 'Za dom spremni' može koristiti u posebnim prilikama - ukazao je Linta.

- Šta tek reći o sramnoj ali očekivanoj odluci da Hrvatska već preko 20 godina isplaćuje penzije preživelim ustašama i domobranima i njihovim porodicama. Takođe, skandalozna ali isto očekivana jeste i odluka Hrvatskog sabora da ponovo bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu gđe se svake godine okupljaju hrvatski zvaničnici da se poklone svojim uzorima - dodaje se u pisanoj izjavi.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#ustaše

'